دسته: کشاورزی
مقاله گیاهان شور+مقاله بررسی گیاهان شور+گیاهان مقاوم به شوری+گیاهان مقاوم به نمک+مقاله گیاهان مقاوم به شوری
مقاله گیاهان شور
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
مقاله گیاهان شور
برخی از گیاهان بوته ای متحمل شوری ، قادرند تحت شرایط خاکهای بسیار شور نیز رشد کنند . به عنوان مثال رشد گونه های ،A.cuneata , Atriplex canes cens به ترتیب در شوری 2400 و 3000 (ms/MECE) فقط حدود 2/1 کاهش یافت .
(دریچاردسون و مک کل ، 1980) دور نمای بهره برداری از گیاهان علوفه ای بوته ای خاصی که تحمل شوری بسیار بالایی دارند ، به منظور کشت آن ها در خاکهای شور و به عنوان ابزاری ، برای اصلاح این خاکها به شمار می روند .
تحت شرایط طبیعی ، خاکهای شور دارای پوشش گیاهی از نوع بوته های متحمل شوری هستند .اراضی شوری که برای تولید گیاهان علوفه ای بوته ای مناسب هستند . عبارتند از : مناطق تخریب شده گیاهان نمک دوست طبیعی ، اراضی شور شده در اثر پروژه های آبیاری و مناطقی که به دلیل تغییراتی هیدرولوژیکی دچار شوری ثانویه شده اند. مولفین و محققین بسیاری ، استفاده از گیاهان نمک دوست را ، در تولید غذا ( سامرز ، 1976) و سایر فرآورده ها ( سنگ ، 1970 : مودی ،1974) ،مورد توجه قرار داده اند .دیگر فواید رشد گیاهان مقاوم به شوری، در خاکهای شور شامل : کاهش خطر فرسایش خاک ( جونز ، a 1966) ، کنترل آلودگی (هی ونول هارد ، 1973 ) ، تثبیت شنهای روان ( لی روکس ، 1974) توسعه و بهبود زیستکاه حیات وحش (شام ساوت دینوف ، 1966) و افزایش تنوع اکولوژیکی ، در مناطق لم یزرع میشود . علاوه بر این کشت گیاهان علوفه ای در مناطق کشور ، بدون نیاز به انرژی ورودی اضافی ، مقداری غذا و علوفه تولید خواهد شد که می تواند در سیستمهای کشاورزی و دامداری مورد استفاده قرار بگیرند .
گیاهان علوفه ای بوته ای مقاوم به شوری :
در میان گیاهان علوفه ای بوته ای ، متحملترین گروه نسبت به شوری و غرقابی علف شور ها هستند . که در حواشی دریاچه های شور و با تلاق رشد می کند . این گیاهان ممکن است در معرض مقدار بسیار زیاد شوری ،یا آب ایستادگی قرار گیرند .
علف های شور که شامل جنسهای Halimione ,Rhagodia ,Chenopium , Atripex هستند ، در مناطقی که تحت شرایط غرقاب کمی هستند ، بهتر از خاکهای قلیایی رشد می کنند و توانایی رشد در خاکهای بسیار شور را نیز دارند . بسیاری از گونه های چوبی و چند ساله Atriplex . spp دارای مسیر متابولسیم C4 هستند . علف شور ها از نظر درجه خوشخوراکی متفاوت هستند ، ولی هنگامی که علوفه کمیاب باشد . اکثر آن ها توسط حیوانات چرا کننده مصرف می شوند . یکی از خصوصیات علف شورها رنگ خاکستری برگها به علت تشکیل غذه های نمک ، روی سطح برگ است .
عوامل موثر در استقرار گونه ها :
معمولاَ با حفاظت پوشش گیاهی خاکهای شور در برابر چرا ، رشد مجدد گیاهان بطور طبیعی انجام می گیرد .
کوششهای زیادی برای دست یابی به پوشش گیاهی مناسب ، از طریق کشت بذرهای گیاهان علوفه ای بوته ای مقاوم به شوری انجام شده است . در ینوساوت ولیز غربی ، برای استقرار A.vesicaria .Atriplex nummularia وسایر گونه ها بیش از 30 سال تحقیق و مطالعه و تلاش صورت گرفته است . ( جونز ، a1966 ، بسیاری از محققین دیگر ). در طی انجام آزمایشات عوامل متعددی که استقرار بوته ها را تحت تاثیر قرار می دهند ، شناخته شده و برای بهبود نتایج ، روشهای مختلف بذر کاری ابداع شده است . بطور کلی گیاهانی باید مورد استفاده قرار بگیرند که به خوبی با منطقه سازگار هستند ( گوم ، 1974) مرگ قبل از بلوغ در بوته های استقرار یافته و یا از بین رفتن بعضی گونه ها به مرور زمان ، نشان دهنده سازگاری ضعیف است .
خشکی ،چرا ، وحمله حشرات علل از بین رفتن گیاه Atriplex , nummularia در بخش کولا به نیوساوت ولیز شناخته شده اند ، در حالی که گونه A. vesicaria در همین محل به خوبی باقی مانده است . ( کانینگ هام ، 1974) در استرالیایی غربی ، بازرسی مناطق تحت آزمایش در خاکهای شور ، برای مدت 12 سال تغییر برتریهای گونه ها را در طول زمان نشان داد . گونه های Atriplex halimus ،A.canescens ،A.lentiformis در سالهای اول بخوبی رشد کردند ، ولی در سال نهم بمراتب ضعیفتر از گونهA.ammicola بودند .
آب مهمترین عامل استقرار گیاهان علوفه ای بوته ای مقاوم به شوری است . مقدار پراکنش فصلی برف و باران و سرنوشت آب هنگامی که به زمین می رسد ، همه عواملی هستند که استقرار و بقای این گیاهان را به طریق مختلف ، تحت تاثیر قرار می دهند .
به بذر گونه های Atriplex براکته هایی چسبیده اند که حاوی مواد ممانعت کننده از جوانه زنی هستند ، این مواد که در آ.ب قابل حل هستند ، عمدتاَ کلرو سدیم و مواد صابونی هستند . در این گونه ها ، به بذر و پوسته های همراه آن ، میوه اطلاق می شود. در بذرهایی که مراحل نمو آن ها بطور کامل طی نشده است ، برکته ها کامل نمیشوند .دامنه تغییرات میزان پر شدن دانه ها بسیار وسیع است و به عنوان مثال در گونه های Atriplex nummalaria ، بین 10 تا 84 درصد ( جونز ،1968) ، در گونه A.canescens بین 49 تا 93 درصد ( اسپر لینگ فیلد ،1974) و در A.halimus بین 5/43 تا 5/91 درصد ( کولر و همکاران ، 1958)تغییر می کند . همچنین جوانه زدن بذرهایی که دارای باله هستند نیز ،ممکن است تا حد زیادی تغییر کند مثلاَ میزان جوانه زنی در گونه A.canescens بین 34 تا 80 درصد ( اسپرینگ فیلر ، 1964) و در بذرهای A.nummularia از 2 تا 62 درصد متغیر است ( جونز ، 1968) میوه های A.tripLex spp حاوی مواد ممانعت کننده محلول در آب هستند . مقدار این ترکیبات در حدی است که می تواند بر فرآیند جوانه زنی تاثیر بگذارد . یا حتی آن را متوقف کند .
درصد جوانه زنی در گونه های آتریپلکس ، در درجه حرارتهای پایین کم بود و در دامنه در درجه حرارتهای بالاتر بطور چشمگیری افزایش داشت . همچنین بین گونه های مختلف Atriplex نیز اختلافات معنی داری ملاحظه گردید . بطوریکه درصد جوانه زنی دو گونه ، A.glauca , A.nmmularia در درجه حرارتهای بالاتر از 8-15 درجه سانتی گراد کاملاّ افزایش داشت ، ولی در گونه های A.amnicola , A.Lentiformis مقدار افزایش کمتر بود این دو گونه هنگام که دما از 4 به 8 افزایش یافت ، عکس العمل خوبی داشتند و درصد جوانه زنی آن ها افزایش چشمگیری داشته است.
سیستماتیک گیاه آتریپلکس :
Subkingdom : tracheobionta
Superdivision : spermatophyta (seed plant)
Division : magnoliophyta (flowering plant)
Class : magnoliopsida (dicotyledons)
Subclass: caryophyllidae
Order : caryophyllaes
Family : chenopodiaceas
Genus : atriplex (salt bush)
آتریپلکس یا اسفناج وحشی گیاهای است از تیره اسفناجیان و از جنس آتریپلکس و دارای حدود 200 گونه متعدد و مختلف .
در چند سال اخیر چند گونه از گیاه به ایران وارد شده که از خود سازگاری چشمگیری نشان داده اند . از آنجمله اند گونه های زیر 1 :
At. Halimus
At. Lentiformis
آتریپلکس گیاه بوته ای چوبی است که به عنوان طرح کلی به شکل راست و مدور است ، با ساقه های سفت و شکننده . پوست نازک دارند و به صورت فشرده قرار گرفته اند و شاخسار زیادی دارند .
در بعضی گونه ها ممکن است شاخه های جانبی دارای اسپاین باشند . اگر چه آتریپلکس در شکل فیزیولوژی و دیگر ویژگی های دارای تغییر زیادی است ( گوناگونی زیادی دارد )
اکوتیپ های این گیاه در سرعت رشد ، برگ ریزی زمستانه ، مقاومت نسبت به خشکسالی و سرما و خوشخوراکی متفاوت هستند.
کمترین رنج ارتفاع این گیاه یک فوت (3/0 متر ) و بیشترین مربوط به گیاهانی نیمه چوبی در جنوب dakota است که بیشتر از 10 فوت ( 3 متر) ارتفاع دارند .
آزمایشات عادی باغبانی اختلافات زیادی را در ارتفاع و دیگر ویژگی های گیاهی درون جمعیت این گیاه نشان داد که اساساّ تحت تاثیر ژنتیک بودند .
رنج طول برگ ها 8/0 تا 2 اینچ (5-2 سانتیمتر ) است .
برگهای جوان با فلس پوشیده شده اند تا در مقابل از دست دادن آب محافظت شوند. برگ های بالغ دارای کرک های بیرونی هستند که نمک را متمرکز و ترشح می کنند و در مناطق شور برگها پوشیده از یک پوسته نمکین یا شوره می شوند .
این گیاه در آب و هوای گرم همیشه سبز است ولی در آب و هوای سرد زمستان برگ ریزی دارد . ( خزان می کند)
گل های نر دارای سنبله هایی به عرض 3-2 میلی متر هستند و پانیکول گل های ماده از 2 تا 16 اینچ ( 40-5 سانتی متر ) طول دارند .
میوه ها دارای اتربکولی به طول 3/0 تا 4/0 اینچ (1-8/0 سانتی متر ) و دارای براکته هایی به طول 4/0 تا 1 اینچ ( 9 تا 25 میلی متر مربع ) هستند .
Fourwing Saltbush تنها گونه ای است که میوه هایش به صورت ژنتیکی دارای 4 بال بزرگ هستند .
دانه ها درون اتریکول قرار دارد و در زمان پراکندگی هم از اتریکول جدا نمی شوند .
اندازه دانه تقریباّ 2×1 میلی متر است و 17 تا 20 دانه بر روی هر میوه قرار دارد .
سیستم ریشه ای شامل ریحه اصلی و ریشه های کوچک جانبی غذا دهنده است که لایه های بالای خاک را اشتغال کرده اند و اگر خاک اجازه بدهد ریشه اصلی اغلب بیشتر از 20 فوت ( 6 متر ) توسعه پیدا می کند .
در بیابان های جنوبی کالیفرنیا ریشه های گیاه Fourwing Saltbush در فاصله 40 فوت ( 12 متر ) دورتر از بوته در زیر سطح خاک دیده شد .
گلهای این گیاه به وسیله باد گرده افشانی می کنند .
آتریپلکس زندگی طولانی دارد . کرت های دائمی درون آزمایشگاه بیابانی نزدیک Arizona و Tucson نشان داد که بقاء و ماندکاری بوته ها تقریباَ 29 سال است و مجموعه های عکس درون پرونده های Grand Canyon نشان داد که آتریپلکس برای بیشتر از 100 سال زنده می ماند .
معمولاَ آماس شدن جوانه ها از بهار آغاز می شود و با افزایش طول ساقه ها در اواسط تا اواخر بهار ادامه پیدا می کند و جوانه زنی دانه ها هم در همان هنگام رخ می دهد .
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
دسته: کشاورزی
مقاله گیاه شناسی برنج+مقاله گیاه شناسی+مقاله گیاهشناسی برنج+مقاله بررسی گیاه برنج+پژوهش بررسی برنج+بررسی برنج+بررسی گیاه برنج
مقاله گیاه شناسی برنج
قیمت فایل فقط 3,000 تومان
مقاله گیاه شناسی برنج
قسمتی از متن:
برنج گیاهی یک ساله ، علفی با ساقه های تو خالیو دارای 8تا 12 گره در ساقه های آن می باشد . این گیاه از تیرة گندمیان (gramineae) ، از جنس oryza در آسیا و glabrima در افریقا است . برنج دوجنس یاد شده در بیش از 140 میلیون هکتار از قارة آسیا و دیگر مناطق جهان کشت می شود . گلهای برنج شامل 6 پرچم است ، دانه های سفید رنگش را زبانچة گل ، کاملاً فرا گرفته که « شلتوک » نامیده می شود . ساقه های این گیاه مانند گندم بند بند است و ارتفاع آن تا حدود 5/1 متر می رسد .
سابقة تاریخی
موطن اصلی برنج آسیای جنوب شرقی است . به عقیدة ب.م ژوکوفسکی ، هند ، چین، اندونزی موطن اصلی برنج است . شلتوک به تدریج از از هند و برمه به سایر نقاط جهان راه یافته است . کشت برنج در چین و هند سابقه ای هفت هزار ساله دارد و پس از آن کشورهای تایلند ، فیلیپین ژاپن ، ویتنام ، کرة شمالی و جنوبی ، مالزی ، تایوان در آسیای جنوب شرقی به این مجموعه اضافه می شوند در حال حاضر 90 درصد برنج دنیا در چین ، هندوستان ، ژاپن ، کره ، جنوب شرق آسیا و جزایر مجاور اقیانوس ارام و 10 درصد بقیه در دیگر قاره ها کشت می شود اگر چه آقای نقی بهرامی عقیده دارد که شلتوک برای اولین بار در دورة پادشاهی خسرو انوشیروان (531 تا 579 میلادی ) از هندوستان به ایران آورده شده است لیکن ای . پ . بتر شفسکی مورخ روسی در بحث تاریخ برنج معتقد است « تاریخ کشت و گسترش برنج در ایران به طور کامل تعیین نشده است اما کشت برنج در مقیاس محدود ، در پایان دورة ساسانیان (236 تا 651 میلادی ) و گسترش وسیع آن از قرن 10 میلادی به بعد صورت گرفته است .
بر اساس نظر لائو فو ، کشت برنج در ایران پس از تسلط اعراب به ایران رونق پیدا کرد .
انتشار جغرافیایی برنج در ایران
بیشترین کشت برنج در ایران ، در استانهای شمالی کشور گیلان ، مازندران و گلستان که در اطراف دریای خزر قرار دارند با 71 درصد سطح زیر کشت از کار کشور انجام می گیرد ، و از مراکز کشت و تولید برنج در کشور به حساب می آیند .
علاوه بر استانهای فوق در استان خوزستان ، فرس و اصفهان نیز برنج کشت می شود که کثرت ارقام محلی و اصلاح شده در این سه استان نیز زیاد است . پس از این استانها یازده استان دیگر کشور نیز به کشت برنج اشتغال دارند که جمعاً 7/6 درصد از سطح زیر کشت کل کشور را به خود اختصاص داده اند ولی تنوع ارقام در این استانها قابل توجه نیست و بیشتر از یک یا دو رقم در آنجا کشت نمی شود .
نیاز تغذیه ای برنج
به عقیده ناکاهوشی (nakahoshi 1960) و ریکاریا ( richareia1964) از یک محصول خوب که چهار تن دانه و 3/6 تن کلش در هر هکتار از زمین برداشت می شود حدود 84 کیلو گرم ازت ، 24 کیلو گرم فسفر و 46 کیلو پتاسیم از زمین کاسته می شود که برای تأ مین این مقدار مواد غذایی معمولا از کود استفاده می شود (پور صالح ، 1373). در بررسی کهاز منابع مختلف صورت گرفته مصرف 200ـ 100 کیلو گرم اوره ، 100ـ40 کیلوگرم کود فسفره و 200 ـ 100 کیلو گرم کود پتاسیمی را برای رفع نیاز تغذیه ای توصیه کرده اند .
نقش ازت در گیاه
ازت عنصر مهم و حیاتی برای گیاه به شمار می رود ازت گلو گاه رشد بوده و بیشترین عنصر در اندامهای گیاهی است . ازت عمدتاً به صورت نیترات (no ) و مقداری نیز به شکل آمونیوم جذب گیاه می گردد . نیترات ورودی ، به درون گیاه با مصرف کار حاصل از سوخت و ساز و با دخالت آنزیم های احیاء کننده به ازت آمونیاکی تبدیل می گردد . اسید های آمینه از طریق زنجیرة پیتیدی با یکدیگر پیوند حاصل کرده و پروتوئینها را می سازند . پروتئینهایی که در سلولهای گیاهی به وجود می آیند ، اکثراً جزئ ساختمان آن نبوده بلکه به عنوان آنزیم در سوخت و ساز گیاه از جمله احیای نیترات و ساخته شدن پروتئین دخالت می نمایند ازت علاوه بر شرکت در ساخت پروتئین ها قسمتی از مولکول کلروفیل را هم تشکیل می دهد . یک اتم ازت و چهار اتم کربن در حلقه ای درون کلروفیل جا گرفته اند که ازت از سوئی با اتم های کربن و از طرف دیگر با اتم منیزیم پیوند مشترک دارد لذا کمبود ازت سبب زرد شدن برگهای پیر و در نهایت توقف رشد گیاه می گردد .
در غلات (گندم ، جو ، یولاف و چاودار ) کمبود ازت باعث کوتاه و نزک شدن برگها و ساقه ها می شود . ساقه ها کوتاه و نازک شده و تعدادشان نیز کم می شود و همچنین شاخ و برگ تنک و راست باقی مانده و گیاه پنجه نمی زند و تأ ثیر ازت بر روی خوشه به صورت کوچکی و کمی محصول نمود می کند .
قیمت فایل فقط 3,000 تومان
دسته: کشاورزی
مقاله خاک و آبیاری+مقاله خاک+مقاله بررسی خاک و ابیاری+مقاله رشته کشاورزی+مقاله خاک و آبیاری+مقاله کشاورزی
مقاله خاک و آبیاری
قیمت فایل فقط 2,000 تومان
مقاله خاک و آبیاری
عوامل مؤثر در فرسایش بادی :
الف) باد : سرعت باد و نحوه تلاطمی که در هوا ایجاد می کند مسلماً در مقدار فرسایش بادی مؤثر است.
ب) عوامل خاکی : نظیر رطوبت خاک و ساختمان آن در مقدار فرسایش باد مؤثر است ، هر چه رطوبت خاک بیشتر باشد فرسایش کمتر است. خاکدانه ها هر چه بزرگتر باشند سنگین تر شده و فرسایش پذیری آنها کمتر می شود.
ج) نوع سطح : ناهموار بودن سطح باعث مقاومت در برابر فرسایش بادی می شود. زیرا سرعت باد را کم می کند. البته شرط این موضوع این است که کلوخه ها و خاکدانه ها خود در برابر باد از پایداری کافی برخوردار باشد. وجود گیاهان نیز بر روی سطح خاک نیز سبب کمتر شدن فرسایش بادی می گردد زیرا پوشش گیاهی از طرفی باعث ناهمواری سطح خاک و از طرف دیگر رشته های آن ذرات خاک را در محل تثبیت می کند. کنترل فرسایش بادی
1) ایجاد پوشش گیاهی
2) ایجاد بادشکن : بادشکن معمولاض به ردیف های گیاهان و به خصوص درختانی که عمود بر جهت باد کاشته می شوند. اثر این درختان بستگی به نوع درخت، تراکم و ارتفاع آنها دارد. اثر بادشکن تقریباً ده برابر ارتفاع درختان آنها می شود. مثلاً اگر ارتفاع درختان بادشکنی 5 متر باشد. ردیف های بادشکن را باید به فاصله حدود 50 متر از یکدیگر احداث نمود. درختان گز یکی از گیاهان مناسب برای ایجاد باد شکن در نواحی جنوبی ایران می باشند. کشت نواری برخی گیاهان مشروط به آنکه نوارها عمود بر جهت باد باشد نیز می تواند به عنوان بادشکن عمل کند. حتی دیواره های موقتی حصیری یا ساخته شده از بوته و خار و خاشاک نیز می تواند به عنوان باد شکن موقت به کار رود.
ج) عملیات تهیه بستر :
انجام عملیات تهیه بستر به نحوی که کلوخه های نسبتاً بزرگی بر سطح خاک باقی بماند نیز با ناهموار کردن سطح خاک در کاهش باد مؤثر واقع شده و کلوخه های بزرگ نیز در برابر جابه جایی توسط باد مقاوم می باشند.
د) استفاده از مواد مصنوعی و مالچ های نفتی :
این مواد به صورت پوشش نازکی روی سطح خاک پاشیده می شوند پس از خشک شدن خاک را در جای خود تثبیت نموده از حرکت آن با باد جلوگیری می کند. از این موقعیت می توان استفاده نموده و در خاک های تثبیت شده اقدام به کشت بذر و نهال نمود به طوری که قبل از اتمام دوره عمر مفید این مواد، گیاهان در خاک مستقر شده و از آن به بعد خود نقش تثبیت خاک را انجام می دهند.
آلودگی خاک :
در نتیجه زندگی و فعالیت انسان بر روی کره زمین فضولات و مواد دفعی حاصل می گردد که نهایتاً وارد آب، خاک و هوا می گردد. تا هنگامی که جمعیت کره زمین به خصوص تراکم جمعیت کمبود این فضولات و مواد دفعی مشکل چندانی را تشکیل نداده و لذا توجه زیادی نیز به عوارض آن نمی شد. ازدیاد روز افزون جمعیت و بخصوص تراکم آن در شهرهای بزرگ و مراکز صنعتی و همچنین ساخت و استفاده از مواد شیمیایی متعددی که قبلاً در طبیعت وجود نداشته ، سبب بروز مشکلات عدیده ای از نظر آلودگی محیط زیست گردیده است.
آلودگی خاک را می توان ناشی از آفت کش ها، عناصر سمی، فضولات دامی و صنعتی و شهری، املاح محلول، ترکیبات رادیو اکتیو و بارانهای اسیدی دانست.
عناصر سمی
سمیت عناصری از قبیل آرسنیک، کادمیوم، جیوه و سرب کاملاً شناخته شده در صورتی که از طریق خاک وارد بافت گیاهان شوند سبب مسمومیت حیوانات و یا انسان شده و یا عوارض و بیماری های نامطلوب را باعث می گردند. رنگ های مختلف، پودرهای لباسشویی، مواد پلاستیکی و برخی سموم کشاورزی و بنزین حاوی این عناصر بوده و ازدیاد مصرف روز افزون آنها توسط بشر سبب تجمع این عناصر در خاک می گردد.
ازت با آنکه عنصر ضروری برای گیاه و انسان است چنانچه مقادیر زیادی از شکل نیتراتی آن در خاک تجمع یابد به میزان زیاد جذب گیاهان شده و حیوانات علفخوار را دچار مسمومیت می کند. شسته شدن مقدار زیادی نیترات خاک به داخل آبهای زیرزمینی سبب آلودگی آب آشامیدنی شده و آشامیدن چنین آب آلوده ای سبب مسمومیت انسان و به خصوص نوزادان می شود.
آبیاری
آبیاری از نظر علمی تعابیر مختلفی دارد اما به معنای واقعی کلمه، پخش آب روی زمین جهت نفوذ در خاک برای استفاده گیاه و تولید محصول است. هر چند فقط 15 درصد از زمینهای کشاورزی دنیا تحت آبیاری قرار دارند و 85 درصد بقیه به صورت دیم و بدون آبیاری مورد استفاده قرار میگیرند اما نیمی از تولیدات کشاورزی و غذای مردم جهان از همین زمینهای آبی حاصل میشود. که این خود نشان دهنده اهمیت و نقش آبیاری در بخش کشاورزی است.
منابع آب آبیاری
• بارشهای آسمانی شامل برف و باران.
• آبهای سطحی شامل رودخانهها - سدها - مخازن آب - دریا - برکههای آب شیرین - یخچالها و …
• آبهای زیرزمینی شامل چاه - قنات - چشمه
منافع آبیاری
• افزایش کمی و کیفی محصول
• سود حاصل از افزایش کمی و کیفی محصول
• درآمد حاصل از فروش آب برای دولت
• افزایش فرصت شغلی
زیانهای آبیاری سنتی
• فرسایش
• شور و قلیایی شدن خاک
• غرقابی شدن یا باتلاقی شدن زمینهای کشاورزی
• تخریب زمینهای کشاورزی
• اتلاف سود و اتلاف بیهوده آبی که با قیمت گزاف تأمین گردیده و برای نگهداری و توزیع آن سرمایه گذاری زیادی صورت گرفتهاست.
انواع روشهای آبیاری
آبیاری سطحی آب از نهر آبیاری یا لوله دریچهدار در سطح خاک جریان یافته و با نفوذ تدریجی در خاک در اختیار ریشه گیاه قرار میگیرد. آبیاری سطحی به سه روش آبیاری کرتی - آبیاری نواری و آبیاری شیاری انجام میشود.
آبیاری تحت فشار بطور کلی سیستمهای آبیاری تحت فشار به روشهایی گفته میشود که آب را توسط لوله و تحت فشاری بیش از فشار اتمسفر در سطح مزرعه توزیع میکنند. آبیاری تحت فشار به دو روش آبیاری بارانی و آبیاری موضعی انجام میشود. روش آبیاری موضعی به دو دسته آبیاری قطرهای و خطی انجام میگیرد. که این دو روش به مقدار زیادی صرفه جویی در مصرف آب خواهد داشت.
آبیاری زیرزمینی در این روش، آبیاری، رطوبت لازم برای محیط ریشه گیاه توسط کنترل سطح ایستابی است. برای این منظور لازم است که یک لایه غیر قابل نفوذ در عمق مناسب از سطح خاک وجود داشته باشد تا بتوان سطح ایستایی را کنترل نمود. از مهمترین مشخصههای این روش مرطوب نشدن سطح خاک است بطوریکه معمولاً برای تأمین آب در محیط ریشه سطح ایستابی به حدی بالا آورده میشود که رطوبت بتواند با استفاده از خاصیت موئینگی به محیط ریشه برسد.
معیارهای انتخاب روشهای مناسب آبیاری
در یک پروژه آبیاری انتخاب روش آبیاری مناسب نقش بسیار با اهمیتی در موفقیت آن پروژه ایفا میکند. اساسیترین عوامل موثر در انتخاب روشهای آبیاری به شرح زیرند: بافت خاک - آماده کردن زمین - اندازه مزارع - شوری خاک - زهکشی - آب قابل دسترس - کیفیت آب - گیاهان الگوی کشت - انرژی قابل دسترس - تناوب زراعی و عملیات زراعی - کیفیت و میزان محصولات - وضعیت آب و هوایی - هزینه آب - مسائل فرهنگی و اجتماعی.
هدف آبیاری
• تامین آب کافی برای ادامه زندگی گیاه.
• حفاظت و بیمه گیاهان در مقابل تنشهای ناشی از کم آبی یا بی آبیهای کوتاه مدت.
• خنک کردن خاک و اتمسفر یا هوای اطراف گیاه.
• شستن املاح مضر در خاک.
• نرم کردن ناحیه قابل شخم خاک.
ارتباط با سایر علوم
• آب شناسی: بارشهایی که در منطقه صورت میگیرد و به صورت روان آب درمیآید را مورد مطالعه قرار میدهد.
• گیاه شناسی: نیاز گیاه موجود در برنامه آبیاری و الگوی کشت را مورد مطالعه قرار میدهد.
• خاک شناسی: به مطالعه خاک از لحاظ فیزیکی و نیز از لحاظ محیطی برای کشت و پرورش گیاه میپردازد.ضمن اینکه در مورد چگونگی تشکیل خاک و رده بندی آنها و همچنین بحث در مورد موجودات زنده خاک و اثرات آن بر زشد گیاهان بحث می کند
فهرست
بخش اول خاک و آبیاری--------------------------------------------1
رشد گیاه وعوامل موثر در آن-----------------------------------------1
انرژی تابشی-----------------------------------------------------2
ترکیب اتمسفر----------------------------------------------------3
موجودات زنده----------------------------------------------------4
عناصر غذایی-----------------------------------------------------4
نقش عناصر غذایی در گیاه وعلائم کمبود آن------------------------------6
فرسایش خاک وکنترل آن--------------------------------------------9 فرسایش آبی------------------------------------------------------9
روش های مبارزه با فرسایش آبی------------------------------------10
عوامل موثر بر فرسایش آبی-----------------------------------------11
فرسایش بادی---------------------------------------------------12
عوامل موثر بر فرسایش بادی----------------------------------------13
کنترل فرسایش بادی-----------------------------------------------13
آلودگی خاک-----------------------------------------------------14
عناصر سمی-----------------------------------------------------15
آبیاری----------------------------------------------------------15
طبقه بندی آبهای آبیاری--------------------------------------------18
طبقه بندی آبهای آبیاری بر اساس قلیائیت-------------------------------19
بخش دوم کودهای شیمیای--------------------------------------------20
نقش کودهای شیمیایی در افزایش تولید--------------------------------20
مشکلات استفاده ی بی رویه از کودهای شیمیایی--------------------------21
قیمت فایل فقط 2,000 تومان
دسته: کشاورزی
پایان نامه کاشت آکالیپتوس بعنوان گونه خارجی+پایان نامه کاشت آکالیپتوس+پایان نامه اکالیپتوس+
پایان نامه کاشت آکالیپتوس بعنوان گونه خارجی
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
پایان نامه کاشت آکالیپتوس بعنوان گونه خارجی
1- خلاصه:
کاشت اکالیپتوس به عنوان یک گونه خارجی نتایج نامطلوبی را در برخی کشورها به همراه داشته است. این مشکلات اصولاً به چگونگی استفاده این درختان از آب و مواد غذائی موجود در خاک و در نتیجه تاثیرات حاصله برخاک، مربوط می شود. جزوه حاضر به بحث و بررسی علل برخی از این مسائل پرداخته و در مقدمه خواص ژنتیکی اکالیپتوس و پتانسیل موجود برای استفاده مؤثرتر از این ویژگیها را در محیط کشت غیر بومی، مورد بررسی قرار می دهد. چکیده این مطلب در پنج مورد به شرح زیر خلاصه می گردد:
1- در برنامه های مربوط به معرفی گونه های اکالیپتوس، ویژگیهای ژنتیکی آن مورد بررسی قرار نگرفته است.
2- تحت نگهداری و مراقبت دقیق و در مقایسه با سایر گونه های سریع الرشد، اکالیپتوس ها قادرند با صرف مواد غذائی کمتر، با سرعت بیشتری چوب تولید نماید.
3- برخی تاثیرات عینی اکالیپتوس بر خاک ممکن است به لحاظ رقابت شدید گیاه برای جذب آب و مواد غذائی باشد نه بخاطر تاثیرات سمی که مستقیماً بر خاک وارد می شود.
4- اصولاً انتظار می رود در مواردیکه پوشش درختی جایگزین پوشش عنفی یا سایر پوشش های طبیعی می شود، میزان آب حوضه مربوطه کاهش یابد. چنانچه در چنین منطقه ایی اکالیپتوس کاشت شده باشد در مقابل میزان بالای مصرف آب، مقادیر زیادی چوب بدست خواهد آمد اما براساس شواهد موجود هنوز نمی توان تعیین نمود که آیا استعداد موثر آب تحت برخی شرایط محیطی به نسبت قابل ملاحظه ای کاهش می یابد با خیر.
5- ضرورت دارد که برای کاشت اکالیپتوس به ویژه در مناطق خشک، قبل از مبادرت بد این کار به تعیین گونه مناسب و الگوهای استفاده از زمین که با اهداف مدیریت آن منطقه مناسبت دارد و ار ایجاد اشکالات اجتمای نامناسب پیشگیری می نماید، اقدام نمود.
2- مقدمه:
تقریباً حدود 200 سال از کاشت اکالیپتوس در خارج از رویشگاه اصلی آن یعنی استرالیا می گذرد. هدف از کاشت این درخت در ابتدا، پاسخ به کنجکاویهای مربوط به چگونگی رویش آن در محیط غیربومی بوده اما این کار به منظور استفاده از آن برای جنبه های تزئینی نیز بوده است. اکالیپتوس به عنوان یک گونه خارجی نخست در انگلستان و سپس در بسیاری از کشورهای دیگر (تا امروز احتمالاً بالغ بر 200 کشور) کاشته شد و زود مشخص گردید که برخی گونه های سریع الرشد به ویژه E.globulus , E.camaldulensis برای منظورهای دیگری نظیر تهیه تیرهای چوبی، هیزم و سایه بان نیز بسیار مناسب می باشند. آگاهی از این امرسبب گردید در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم درختستانهای کوچکی برای منظورهای خاص ایجاد شود که بعنوان نمونه می توان از موارد زیر یاد کرد:
کاشت اکالیپتوس به منظور تهیه سوخت برای موتورهای بخار راه آهن درنزدیکی کیپ تاون،[1] افریقای جنوبی و سائوپائولو[2] در برزیل و همچنین برای پخت و پز و گرمای سربازان مستقر در نیلجری هیلز[3] هندوستان از آن تاریخ به بعد توسعه و کشت اکالیپتوس با سرعت کمتری صورت گرفت اما بار دیگر دردهه های 1950 و 1960 ایجاد درختستانهای صنعتی بزرگ در اسپانیا، افریقای جنوبی، هندوبرزیل برای منظورهای دیگری نظیر تهیه کاغذ، ذغال چوب و ابریشم مصنوعی از سرگرفته شد. یرعت توسعه این درختستانها یک باردیگر به طرز بحث انگیزی بار کود همراه گردید اما در حال حاضر که تاکید زیادی بر تولید چوب سوخت و چوب تیری در کشورهای در حال توسعه می شود؛ به مسئله کاشت اکالیپتوس بصورت جدی تری توجه می شود. به عنوان مثال، هیزم و تیرهای چوبی که از گونه E.camaldulensis یعنی رایج ترین گونه اکالیپتوس که بصورت گسترده در اقلیمهای دارای آب و هوای خشک اصلی فصلی کاشته می شوند، بدست می آید بخشی از درآمد میلیونها نفر از مردم فقیر روستاهای جهان را به خود اختصاص می دهد. علیرغم تاثیرات اقتصادی و اجتماعی این درخت در بهبود وضع مردم بسیاری از کشورهای دنیا در سالهای اخیر درباره پی آمدهای محیطی و اجتماعی کاشت اکالیپتوس، نگرانی های خاصی ابراز شده است که متعاقب آن عنوان نمونه در کشور هند و برخی کشورهای دیگر مبارزه گسترده ای در مخالفت با کاشت این درخت مطرح شده است. همچنین سازمان ترویج استفاده از درختان بومی موسوم به « باشگاه فوراکانتا[4]»در اسپانیا، به حمایت از آفت« سوسک تنه درخت» که باعث ا بین رفتن درختان اکالیپتوس می شود، می پردازد.
اصولاً بحثهای مختلفی در زمینه تائید یا در مخالفت با کاشت اکالیپتوس مطرح شده است. طرفداری از کاشت درختان اکالیپتوس به واسطه امتیازات بسیاری است که این درخت برای کشت در سطوح بزرگ و کوچک داراست و برخورداری از سرعت در رشد، مقاومت به چرای حیوانات، توانایی در تولید جست و تولید فرآورده های چوبی متنوع از جمله امتیازات آن محسوب می گردد. همچنین سهم بزرگی را که این درختان در کسب درآمد روستائیان دارند نباید نادیده گرفت. در مقابل از آنجائیکه به واسطه کاشت درختان اکالیپتوس، زمینهای خوب کشاورزی به زمینهای جنگلی تبدیل شده و این امر سبب کاهش فرآورده های غذایی بسیاری از کشاورزان می گردد. نسبت به کاشت آن انتقاد می شود. همچنین برخی منتقدان ادعا دارند که بدلیل فرسایش زیاد خاک و از بین رفتن حاصلخیزی و تغییرات بیولوژیکی آن، خاک اراضی زیرکشت ضایع می شود و نیز جنگلکاریهای اکالیپتوس بع دلیل کاستن آب حوضه، بر زمینهای غلات مجاور این جنگلکاریها تاثر نامطلوب میگذارند همچنین هرگاه این درختان درحوضه های آبخیز نیمه خشک کاسته شوند از ذخیره کلی آب منطقه کاسته می شود.
اگر چه مشخص است در بررسی کلی اکالیپتوس به عنوان یک گیاه غیر بومی باید مسائلمختلفی را اعم از مسائلاجتماعی اقتصادیواکولوژیکی موردتوجه قرارداد آنچه اساساً در این جزوه مورد بحث قرا رگفته جنبه اکولوژیکی مسئله را شامل می گردد. در این ارتباط ضرورت دارد نه تنها به بررسی تاثیرات اکالیپتوس بر محیط بلکه به مسئله ( و سازگاری) گونه ها در محیط های مختلف و همچنین ماهیت و خواص ژنتیکی آن که اخیراً در کشورهای مختلف بسیار مورد توجه قرار گرفته است، پرداخت. البته نباید از این که نکته غافل بود که در حین کشت و توسعه این درخت و با استفاده از گونه ها و پرونسسهای که سازگاری بیشتری محیط دارند بعضی از تاثیرات نامطلوب اکولوژیکی بر محیط را رفع نمود. از سوی دیگر از آنجایی که دامنة خواص و ویژگیهای ژنتیکی اکالیپتوس ها بسیار گسترده می باشد این امکان فراهم می گردد که از گونه هایی استفاده نمود که نسبت به خاک و نوع زمین منطقه از نظر فیزیولوژیکی و رشد، سازگاری بیشتری داشته باشد.
3- تاکسونومی و ژنتیک اکالیپتوس:
اگر چه اکالیپتوس ها برای کاشت در مناطق گرم بسیاری از کشورها معرفی شده اند، اساس معرفی همواره از نظر تعداد، تنوع و ویژگی گونه هایی که مورد آزمایش قرار گرفته اند از نظر وسعت « مبداء ژنتیکی[5] » (بذور حاصل از جند درخت که معمولاً از بین درختان یک گونه در یک منطقه بخصوص جمع آوری می شوند) ضعف داشته است. به علاوه اختلاط گونه ها در باغهای گیاهشناسی و جنگلکاریها منجر به تولید هیبریدهای مختلف شده و در نتیجه تنوع زیادی در بین گونه ها ایجاد نموده و بذوری که از چنین توده هایی جمع آوری شده و برای توسعه درختکاری مورد استفاده قرار گرفته اند، از توان و انرژی کافی برخوردار نمی باشند. بنابراین آنچه باید به عنوان دو مسئله اساسی مورد توجه قرار گیرد عبارت است از مسئله تاکسونومیس و ژنتیک اکالیپتوس ها یعنی مسئله درست شناسائی کردن گونه هایی که تا به حال کاشته شده یا پس از این کاشته خواهند شد و خواص ژنتیکی آنها که اخیراً در بسیاری از برنامه های کاشت مورد استفاده قرار گرفته است. برای آنکه معرفی اکالیپتوس ها بصورت دقیق تری صورت گیرد باید اینکار براساس آگاهی های بیشتر از تنوعات ژنتیکی در جوامع طبیعی و روشهای اصلاح شده در انتخاب و آزمایش گونه ها و پرونسسها، استوار باشد. نهایتاً برای اصلاح جوامع طبیعی گونه هایی که استفاده زراعی دارند نکات ویژه ای ارائه شده است.
4- مشکلات مربوط به شناسائی اکالیپتوسها:
تاکنون مشکلات بسیاری در امر شناسائی درختان اکالیپتوس در سطح گونه در استرالیا و سایر نقاط جهان مطرح شده است و این مسئله در گذشته مکرراً پیش آمده که جمع آورندگان بذر، گونه ها را به غلط شناسائی کرده اند. بعنوان مثال بذر دو گونه E.saligna E.grandis که شباهت زیادی به یکدیگر دارند غالباً با یکدیگر مخلوط می شوند و تا قبل از سال 1913 که رسماً E.grandis از نظر تاکسونومی از E.saligna ازاسترالیا خارج شده بود و حتی هنوز پس از گذشت سالها، جنگلکاریهای E.saligna توسط بسیاری مردم درافریقای جنوبی، بنام E.saligna خوانده می شود. بنابراین از آنجائیکه این مشکلات حتی هنوز در استرالیا از بین نرفته است ضرورت دارد مرور کاملی بر تاکسونومی برخی گونه ها که در جنگلداری از اهمیت خاصی برخوردارند صورت گیرد و اصولاً تا زمانیکه وضعیت این گونه ها در استرالیا کاملاً مشخص نشده انتظار نمی رود جنگلداران سایر نقاط جهان بر این امر توقف کامل داشته باشند.
مشکلات فوق الذکر در جنگلکاریهای غیر بومی (خارج از استرالیا) به مراتب بیشتر از جنگلهای طبیعی و بومی (استرالیا) می باشد. معمولاً تنها تعداد انگشت شماری از جنگلداران (کارشناسان جنگل) و گیاهشناسان از نکات اساسی مربوط به شناسایی بسیاری از گونه ها آگاهی داشته و سایرین به اطلاعاتی که در ابتدا برای معرفی آنها ارائه شده اند تکیه دارند. اصولاً تا زمانیکه در مورد مبداء گونه های مختلف اطمینان کافی وجود ندارد در امر تاکسونومی این گونه ها به سختی می توان به نکات قابل ملاحظه ای دست یافت. این امر درمورد هیبریدها که باعث تغییر بسیاری از ویؤگیهای شناسائی کلیدی می شوند به مراتب مشکلتر می گردد. علاوه بر این مطالبی که اصولاً درباره کلیدهای شناسائی گونه های موجود در یک کشور وجود دارد بسیار مختصر و ناقص می باشد.
5- خواص ژنتیکی جنگلکاریهای اکالیپتوس در خارج از استرالیا:
منابع بذری نامرغوب- امروزه تبادل بذر به صورت گسترده ای بین کشورهای بین کشورهای مختلف صورت می گیرد دلیل این امر اصولاً ناشی از آن است که بذر در کشورهای دیگر به میزان فراوانتر و ارزانتری ازتوده های طبیعی موجود در استرالیا بدست می آید. البته چندین شرکت بزرگ بین المللی وجود دارند که انجام مبادلات بذر در سطح جهان به عهده دارند. در هر حال نظارت بر جمع آوری بذوری که از جنگلکاریهای هیبریدی، توده های کنار جاده باغهای گیاهشناسی و یا بذرهایی که از مبداء ناشناخته و پایه ژنتیکی نامشخص بدست می آید نشان داده که این گونه بذرها غالباً از ضعف برخوردار می باشند با این حال خریدارانی که طالب بذور استرالیائی هستند ممکن است نادانسته به خرید بذری ارزان قیمت و خارجی با هویت ژنتیکی نامشخص مبادرت نموده باشد تنها به این خاطر که دارای بر چسب استرالیائی بوده است. به عنوان مثال در این زمینه می توان از بذر alba در برزیل یاد کرد که بذری هیبریدی و نامرغوب و حاصل از یک مبداء خارجی بوده است. حقیقت امر بدین شکل است که بذر حاصل از درخت E.urophylla.
که در باغ گیاهشناسی ریوکلا[6]را در برزیل کاشته شد و مقادیر زیادی از بذر حاصل از این باغ در جنگلکاری مورد استفاده قرار گرفت اما ماهیت هیبریدی بذر که احتمالاً به دلیل اختلاط با ماهون قرمز E. resiinfera)) یا E. grandis بود ایجاد جنگلکاریهای بسیار ضعیفی را موجب گردید. همچنین بعنوان مثال برای بذری با مبداء ناشناخته و احتمالاً فراهم آمده از یک مبداء ژنتیکی کاملاً نامشخص می توان از بذور حاصل از E.viminalis در ریوگراندوسول[7] برزیل یاد کرد بذر E.viminalis بتدا توسط یک پزشک آلمانی به «گرامادو[8]» وارد شده (احتمالاً از درختانی که در برخی کشورهای گرمتر کاشته شده بودند فراهم گردیده بود) و در خیابانها کاشته شد. این درختان بخوبی رشد نموده و بذر حاصل از آنها توسط شرکتی به نام «ترامبینی[9]» برای استفاده در امر جنگلکاری جمع آوری گردید. درختان پرورش یافته در جنگلکاریهای مذکور نیز با موفقیت رشد نمودند و مناطق خاصی که دارای مجوز تولید بذر بودند تاسیس گردیدند که کار آنها تولید بذر و فروش آن به سایر شرکتها تجارتی بذر بود. توده های مورد بحث مبداء اصلی بذر E.viminalis در برزیل می باشند. به هر حال این تردید وجود دارد که پایه ژنتیکی جنگلکاریهای«ترامبینی» نامشخص می باشد. و در نتیجه این سئوال مطرح می گردد که با توجه به تاریخچه این بذر و تنوع بسیار زیاد بین گونه ای در E.viminalis ، آیا بذر حاصل برای عرصه های زیر کشت، بذر مناسبی بوده است. یا نه.
نژادهای بومی- زمانیکه گونه خاصی در یک منطقه به مدتی طولانی به رشد خود ادامه می دهد در نتیجة پدیده هایی نظیر انتخاب طبیعی و پرورش جنگل، جامعه ای پدید می گردد که به شرایط محیطی آن منطقه سازگار می باشد به چنین جامعه ای «نژاد بومی» گفته می شود. برتری این گونه جوامع اساساً بستگی به آن دارد که آیاد گونه مورد نظر بهترین گونه ای است که برای آن محیط و برای رسیدن به هدف جهت استفاده اصلح، انتخاب شده یا نه و آیا جامعه موجود به صورت گسترده در آن منطقه گسترش یافته است.
برخی ویژگیهای که برای نژادهای بومی منظور شده اند ممکن است بدلیل کاهش تاثیرات ناشی از آمیختگی بین[10] گونه های مجاور یکدیگر باشد از جمله خصوصیات توده های طبیعی بوده و ممکن است بر رشد بخش عظیمی از جامعه جنگلی تاثیر نامطلوب بگذارد. در هر حال در صورت عدم حضور شواهد قطعی، حتی چنانکه یک نژاد بومی در یک کشور خارجی چندین نسل را پشت سر گذاشته باشد، می تواند مطلوب ترین مبداء بذر یا پایه مناسب برای پرورش و زادآوری باشد.
مسئله نژادهای بومی اکالیپتوس ها هنوز کاملاً کشف نشده است. تاکنون هیچ گونه شواهد مورفولوژیکی مبنی بر اینکه اکالیپتوس ها دارای نژادهای بومی می باشند، بدست نیامده است با این حال این اعتقاد وجود دارد که هیبریدمیزور[11]E.terticorni مبداء هندوستان و گونه E.globulus در اسپانیا و پرتغال دارای نژاد بومی می باشند. این مطلب بیش از آنکه بر پایه و اساس علمی استوار باشد ممکن است ازاعتقادات ناسیونالیستی سرچشمه گرفته باشد و حتی چنانچه تغییراتی صورت گرفته باشد این امکان وجود دارد که تغییرات مذکور هنوز در محدوده تنوعات گونه ای رویشگاه اصلی خود باشد. این انتظار وجود دارد که پس از چند سال به واسطه انتخاب موثر درون کشوری درختان مرغوب تری از نژادهای بومی بدست آیند زیرا در مقایسه با گونه اصلی که در ابتداء معرفی شده این درختان در برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی نظیر مقاومت در برابر یخبندان یا خشکسالی، بهتر سازگار شده اند. همچنین اعتقاد بر این است که چنین نژادهایی نسبت به جمعیت بومی که احتمالاً برای بار اول یا دوم معرفی شده اند، برتری دارند. در هر حال براساس اطلاعات موجود تاکنون هیچ یک ازآزمایشهای صحرائی در جنگلهای بومی با بذرهای حاصل از نژادهای بومی و پروننسهایی که انتخاب می شوند و یا بهتر سازگار شده اند، موید این مطلب نبوده که در فلوریدا را استثناء قرارداد.
چنانچه درختان موجود در منطقه ایی از نوع هیبریدی یا توده ای اصلاح نژاد یا فته از پروننسهای مرکب باشد، مسئله «نژاد بومی» ازپیچیدگی بیشتری برخوردار می شود.
6- تنوعات ژنتیکی در جوامع طبیعی:
اصولاً بسیاری از گونه های اکایپتوس از ویژگی تغییر پذیری برخوردار می باشند. در- مناطقی که اکالیپتوس ها انتشار جغرافیائی گسترده ای دارند تنوع تدریجی بسیاری از نظر ویژگیهای مور فوژیکی و فیزیولوژیکی در بین درختان مشاهده می شود. این تغییرات از تغییر ارتفاع یا افزایش پیشروی خشکی در محدوده مناطق ساحلی ناشی می شوند.[12] علاوه بر این بسیاری از اکالیپتوسها دارای ویژگیهای اکولوژیکی منحصر بفردی می باشند بصورتیکه برخی از آنها به شکل یک توده کوچک و متمایز ازسایرین ظاهر می شوند و هنگامی که در امتداد یک منطقه انتشار جغرافیایی پیش می رویم تنوع زیادی در درختان آن منطقه مشاهده می نمائیم ((پدیده Cline))، این حالت انتشار توده ها بصورت متمایز از یکدیگر، از ویژگیهای برخی از اکالیپتوس ها می باشد و اگر چه جمعیتهای موجود در یک منطقه ممکن است از نظر ظاهری (فتوتیپی) به یکدیگر شباهت داشته باشند غالباً اط نظر ژنتیکی بسیار با یکدیگر تفاوت دارند.
در جنگلهای طبیعی ویژگیهای مهم درختان می تواند بصورت تدریجی یا دفعتاً و در فواصل کوتاه، تغییر یابد. ویژگیهای مذکور غالباً دارای اساسی فیزیولوژیکی هستند که بر دوام گیاه و همچنین بر پتانسیل رشد، تاثیر می گذارند. چگونگی این تغییرات هنوز در مورد اکثر اکالیپتوس ها تشریح نشده و در نتیجه لازم است آزمایشهای مربوطه بمنظور مشخص نمودن ژنوتیپهای مناسب برای جنگلکاریهای غیربومی بر روی پرونسسها انجام شود. عدم موفقیت در انتخاب پرونسس مناسب برای پروژه های جنگلداری می تواند به تولید نامرغوب و یا حتی به شکست منجر شود.
از چگونگی پرورش اکالیپتوس ها تحت شرایط طبیعی اطلاعاتی چندانی در دست نمی باشد بصورتیکه کمتر می توان برآورد دقیقی از میزان زادآوری درون نژادی یا تولید هیبرید از بذرهای فراهم آمده از یک جامعه طبیعی به عمل آورد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد می توان سطح زادآوری درون نژادی را به 30درصد رساند و هر چه تعداد درختان نمونه در هنگام جمع آوری نمونه در هنگام جمع آوری بذر کمتر و یا در آن منطقه محدودتر باشد میزان نزدیکی اعضاء و نسل تولید شده، بیشتر خواهد بود و به همین دلیل زمینه لازم برای تولید بذر را این درختان کافی نخواهد بود. از سوی دیگر به دلیل همسان بودن اعضای نسل تولید شده، کوشش برای انتخاب نخبه ترین آنها، امری نادرست می باشد.
اصولاً دورگه گیری یا هیبرپداز ویژگیهای مربوط به «جنس» می باشدو هیبرید در نتیجه اختلاط گونه های موجود در یک جنگل طبیعی تولید می شود. هیبرید های نسل اول یعنی F1 ممکن است بسیار سودمند بوده و توانایی و مشابهت زیادی داشته باشند اما به هر حال نسلهای بعدی (F3,F2 و غیره) بسیار متغیر بوده و با روی کمتری دارند و در زمینه استفاده برای منظورهای مورد نظر ایجاد مسئله می نمایند. همچنین ایجاد هیبرید کنترل شده در جنگلکاریهای غیر بومی می تواند مانع بزرگی در امر اصلاح تولیدات باشد.
عدم موفقیت در بالا بردن میزان تنوع ژنتیکی در بین گونه های اکالیپتوس و یا افزایش پتانسیل آنها برای تولید هیبرید، مشکلات بسیار عمده ای را در زمینه استفاده از اکالیپتوس هایی که به عنوان گونه خارجی مورد استفاده قرار گرفته اند، آفریده است.
7- اصلاح و تنخاب اکالیپتوس ها برای کشت بعنوان گونه خارجی:
زمانیکه اکالیپتوس ها از موطن اصلی خود به محیط جدیدی معرفی و وارد می شوند این امرضرورت دارد که گونه لنتخاب شده بتواند بخوبی به شرایط محیط جدید سازگار شود. اطلاعات مربوط به انتشار گونه ها در سالهای اخیر دراسترالیا، به میزان قابل توجهی افزایش یافته و در حال حاضر می توان راهنمایی های بهتری در مورد آزمایشهای مربوط به گونه ها و پرونسسها، ارائه داد. در هرحال هنوز مشکلات زیادی در زمینه سازگاری گونه با محل مناسب برای پرورش وجود دارد و انتخاب گونه مناسب به دلیل تنوع ژنتیکی زیاد دربسیاری از گونه ها، پیچیده تر می گردد. بنابراین برای رفع این مشکلات احتمالاً انتخاب تعداد زیادی گونه برای یک محل می تواند بهترین راه باشد. گ.نه های مزبور می توانند ویژگیهای مختلفی از نظر میزان رشد، تراکم، استحکام چوب، دوام طبیعی، قدرت تولید جست دهی و همچنین مقاومت در برابر عوامل طبیعی نظیر کم آبی و شوری داشته باشند. اگر چه برخی گزارشات که به نقد و بررسی این «جنس» می پردازد از مسئله مورد بحث با عنوان «ماهیت مشابه[13]» یاد می کند اما قضیه کاملاً متفاوت است و گونه ها از نظر ویژگی با یکدیگر تفاوت داشته و شامل انواع مختلف اکالیپتوس ها می شوند یعنی اکالیپتوس هایی که تحت شرایط زمینهای شور یا ماندابی مقادیر زیادی چوب سوخت تولید می کنند، اکالیپتوس های کوتاه استرالیائی چند تنه که در مقابل آتس سوزی، چرا و کم آبی مقاوم باشند و اکالیپتوس های جنگلی با قدرت با روی زیاد که درشرایط مرطوب و حاصلخیز رشد موفقی دارند. ازسوی دیگر از آنجائیکه معرفی اولیه جنسها به کشورهای مختلف غالباً فقط با چند گونه آغاز شده، مروری دوباره بر گونه های مختلف و تاثیرات اکولوژیکی و تولیدات نامناسبی که تاکنون بدست آمده، بسیار ارزنده و مفید خواهد بود. اطلاعات مربوط به نیروهای بالقوه بسیاری از گونه ها از نظر کاشت، روز به روز افزایش می یابد و در نتیجه غالباً این مکان وجود دارد که در آینده ای نه چندان دور لیست کوتاهی شامل 550 گونه از این جنس تهیه شود که به بررسی کامل آنها پرداخته و حتی اطلاعات مربوط به آزمایشات صحرائی را نیز در برداشته باشد.
جوامع اصلاح نشده طبیعی گونه هایی که طبق فرآیند فوق انتخاب شده اند نیز می توانند در جهت استفاده به عنوان گیاهان زراعی اصلاح شوند. اگر چه ایجاد آمادگی و پتانسیل لازم برای اصطلاحات سودمند در دراز مدت، امری بدیهی است اما اگر بتوان طی عملیاتی ساده و هدایت شده، در چند سال اول به پیشرفت مفیدی دست یافت بسیار خشنونکننده می باشد. اولین گام دراین جهت انتخاب و استفاده صحیح پرونسنس، گونه های برگزیده بدست آوردن توده کافی به عنوان توده پایه و به حداقل رساندن تاثیرات حاصل از پیوندهای درون نژادی (inbreeding) که غالباً در توده های طبیعی یک منطقه جغرافیائی وجود دارند، می باشد پس از این مراحل باید برای تولید بذر از این توده و همچنین انتخاب گونه های بهتر برنامه ریزی لازم صورت گیرد البته با این شرط که از تولید هیبریدهای کنترل نشده اجتناب شود. چنانچه از نظر فنی امکانات لازم فراهم بوده و مقیاس کاشت برای تخمین اقدامات، کافی می باشدمی توان به عملیات تولید مثل بیشتری مبادرت نمود که در نتیجه آن، امکان اصلاحات بیشتر نیز فراهم می آید. از جمله بهترین نمونه هایی که برای مورد فوق می توان مثال زد دو نمونه برزیل و کنگو می باشد. براساس اسن روش در برزیل اقدام به احیاء پوشش درختان برجسته برای تولید یکنواخت در عرصه های حاصلخیز گردید که این درختان با سرعت بالغ بر 60متر مکعب در هکتار در سال رشد نموده اند. البته ممکن است شرایطی وجود داشته باشد که مسئله رشد سریع در اولویت قرار نداشته باشد اما به هر حال با دنبال نمودن روندی مشابه می توان به نتایج مورد نظر دست یافت.
براساس روش فوق الذکر،دو کشور برزیل وآفریقا جنوبی مبادرت به تهیه بذرهای اصلاح
شده در مقیاسی قابل توجه نموده ا ند. و برای این منظور مناطق مختلفی از جمله باغ بذرجنسی[14] و " باغ بذرقلمه ای[15]" ایجاد نموده اند اگر چه میزان تولید حاصل از این منابع کم بوده اما بهرحال منابع بذرداخای خوبی را فراهم ساخته اند.در برزیل همچنین مقرراتی وضع شده که بر اساس آن شرکت های مختلف تولید بذر موظفند مناطق تولید بذر خود را برای بازرسی و دریافت گواهی صحت بذر معرفی نمایند.
امروزه بسیاری از کشورها نگران این مسئله هستند که بهترین گونه یا پرونس را در دست ندارند در نتیجه برخی از آنها به ویژه برزیل،زیمباوه،?فریقای جنوبی و فرانسه مبادرت به سرمایه گذاری در جهت اعزام هئیت هایی به استرالیا و اندونزی برای جمع آوری بذر از پرونسهای جدید نموده اند تا آزمایشات لازم را بر روی آنها انجام دهند این روند تا زمانی که مناطق یا باغ های باغ های جدید برای تولید بذر تاسسیس شوند و هر یک از آنها به تولید بذر اصلاح شده مورد نظر خود بپردازند ادامه خواهد یافت.
8. چگونگی استفاده جنگل های آکالیپتوس از مواد غذایی موجود در خاک:
سازگاری اکالیپتوس ها به خاکهای فقیر :
آیا این دومطلب بایکدیگر متغایر بنظر نمی رسند که گفته می شود اکالیپتوس ها
می توانند درخاکهایی که از نظر ارزش عذائی چندان غنی نیستند جنگل باروری
فراهم ساز ند واز سوی دیگر چنین مطرح می شود که اکالیپتوس ها در پائین آوردن میزان مواد غذائی خاک شهرت دارند. برای پاسخ به این سؤال لازم است در ابتداء به بررسی مورد اول بپردازیم.
امروزه این مسئله پذیرفته شده است که اکالیپتوس ها توانسته اند بصورت انتخابی برخی فشارهای سخت مربوطه به اواسط دوره ترشیاری (دوران سوم زمین شناسی) را که به ترتیب عبارتند از: زوال خاکهای حاصلخیز به دلیل فرشایش خاک، شستشو و رسوب خاک، تغییر آب و هوا به آب هوای خشک بصورت ناگهانی و ةآتش سوزی تحمل نموده و درمقابل آنها دوام بیاورند.
هیچیک از اختصاصات اکالیپتوس به تنهایی نمی تواند باعث شود که درختی با چنین ارتفاع و طول،عمر زیاد، برخاکهای فقیر بروید بلکه مجموعه ای از این ویژگیها از جمله خورداری از سیستم ریشه ای گسترده، دستیابی به برخی مواد غذائی در خاکهایی که به شدت در معرض هوا و آفتاب بوده اند که استفاده از آنها برای سایر گونه های درختی میسر نمی باشد، برخورداری از سیستم طریف میکروریزی (همزیستی مفیدو مشترک هاگ بعضی از قارچها با ریشه گیاه) که باعث جذب فسفر و سایر مواد غذایی از خاک می شود، همچنین جذب برخی مواد غذائی که ناگهان در خاک ظاهر می شوند (نظیر مواردی که پس از آتس سوزی در خاک پایدار می شوند)، حفظ مواد غذائی در بیومس و استفاده از آنها در دراز مدت و همچنین به واسطه نگهداری مواد به مدت کافی در چرخه داخلی و برخوردار شدن از توانائی استفاده از یک حوضه غذائی محدود در بیومس در مجموع توانسته با ویژگیهای فوق ایجاد نماید.
از آنجائیکه برای هر یک از موارد اشاره شده، شواهد موثقی وجود دارد به این مسئله پی می بریم که برای استقرار بهتر گیاه (اکالیپتوس) و رشد آن در خاکهای ضعیف، انجام فرآیندهای فیزیولوژیکی ضرورت داشته و لازم است فرآیندهای متقابلی بین گیاه و خاک صورت گیرد. در هر حال از سازگاری اکالیپتوس ها به خاکهای فقیر نباید چنین نتیجه گیری نمود که آنها می تواند در این گونه خاکها به سرعت رشد کرده و یا نتیجه گرفت که توده های اکالیپتوس سریع الرشد، اصولاً در خاکهای فقیر، کم تقاضا هستند. در جنگلهای بومی اکالیپتوس، نمونه های پوشش گیاهی موجود تا حدی این مسئله را روشن می سازد که چگونه گونه ها از نظر سازگاری یا توانائی رقابت در خاکهای حاصلخیز با یکدیگر تفاوت دارند و در منطقه ایی که از نظر درجه حاصلخیزی دارای تنوع می باشد می توان با گونه های مختلفی برخورد نمود. بنابراین جای تعجب ندارد چنانچه دریابیم بسیاری از گونه های سریع الرشد از جمله آن دسته که به عنوان گونه های غیر بومی، رشد موفقی داشته اند، بیشتر به بخش حاصلخیز منطقه ادافیکی و گیاهی مورد نظر تعلق دارند. در نتیجه در بررسی مسئله چگونگی استفاده جنگلهای اکالیپتوس سریع الرشد از مواد غذائی موجود در خاک، درختانی مورد نظر می باشند که در خاکهای حاصلخیز از نظر رشد موفقتر از سایر خاکها هستند.
9- ارزش میزان مواد غذائی حاصل در بیومس توده های اکالیپتوس سریع الرشد:
اصولاً میزان موا غذائی که در هنگام بهره برداری از یک درختکاری، تولید می شود بستگی دارد به 1) اختلاط مواد غذائی در ترکیبات مختلف بیومس و 2) میزان تولید بیومس (یعنی اینکه آیا نقطه تنه درخت، تنه درخت با پوست و یا کل آن برداشت شده). در چرخه های متوالی مقدار تولید بیومس بستگی دارد. چنانچه ضایعات موجود در کف جنگل بطور مداوم برداشت شود. این عمل باعث حذف مقدار مواد غذائی اندوخته شده در خاک و یا حتی زهکشی عرصه در ذخیره سازی مواد غذایی در خاک نقش دارد بنابراین در ارزیابی تاثیر یک رژیم کاشت اکالیپتوس بر مواد غذایی خاک دراز مدت، لازم است همه این عوامل مورد توجه قرار گیرند.
در مرحله اولیه رشد درختکاری ها، جذب مواد غذایی از خاک و نمرکز مواد غذایی در بیومس نسبت به مراحل بعدی رشد بیشتری می باشد. با رشد و توسعه و افزایش میزان چوب (تنه) میزان تولید بیومس افزایش و جذب مواد غذایی کاهش می یابد. ولی میانگین ترکیبات مواد غذایی در بیومس کاهش می یابد. در توده های اکالیپتوس در حال رشد، توزیع مجدد مواد با جذب کافی مواد غذایی از چوب در هنگام شروع تشکیل درون چوب، همراه می باشد.
طرح شماره 1)- ترکیبات فسفره در دوایر برابر سینه یک درخت تنومند E.pauciflora و سه درخت P.radiata در جنگل Kowen تشکیل درون چوب در اکالیپتوس در حدود 7 سالگی آغاز می شود اما در برخی شرایط این کار ممکن است زودتر صورت گیرد. برخی متخصصان جنگل که در این مورد به تحقیق پرداخته اند معتقدند که 38 تا 51 ماه پس از کاشت، به علت تشکیل درون چوب در E.grandis میزان تجمع فسفر در چوب ساقه، بسرعت پائین می آید.
درختان نمونه ای که ماه پنجاه و یکم در یک عرصه خوب مورد بررسی قرار گرفتند دارای میانگین غلظت 4/6 ppm دردرون چوب بن درخت در مقایسه با 71 تا 121 ppm در درون چوب بودند. این ارقام بیانگر جذب 91 تا 95 درصد فسفر در هنگام تشکیل درون چوب می باشد.
فعالیت اکالیپتوس در جذب مواد غذائی در هنگام تشکیل چوب و همزمان با رشد و توسعه درخت همچنان حفظ می گردد. به عنوان مثال غلظت فسفر در درون چوب، برون چوب و پوست داخلی یک درخت 60 ساله E.pauciflora ، نوار نسبتاً باریکی از فسفر را در برون چوب آشکار می سازد که نشان دهنده تغییر ناگهانی غلظت فسفر می باشد که در مرز درون چوب- برون چوب رخ می دهد. (طرح شماره 1) همچنین می توان درخت بزرگ و کهنسالی را مثال زد که فقط دارای یک پوشش نازک بافت تنفسی فعال بوده و یک بیومس پوبی نسبتاً ساکن را که حداقل میزان مواد غذائی را از جنبش و فعالیت باز می دارد، در بر می گیرد. در مقابل pinus radiate دارای نوار برون چوب عریض تری میباشد و غلظت فسفر در اکثر قسمتهای درون چوب آن، بیشتر می باشد. (طرح شماره1)
از آنجائیکه با افزایش سن درخت، میزان برون چوب تنه درخت در اکالیپتوس در مقایسه با کاج، افزایش می یابد و همچنین چوب جذب مواد غذائی در هنگام تشکیل پوب به مقدار موثری صورت می گیرد در نتیجه مصرف مواد غذایی موجود در خاک برای چوب تولید شده در اکالیپتوس در مقایسه با مقدار چوب تولید شده توسط کاج، می بایست بطور قابل ملاحظه ای کمتر باشد.
مقادیر فسفر در هر واحد وزن چوب (شامل تنه و پوست درخت) در توده های pinus radiate در سال هجدهم (به روش قطع یکسره) و درسال چهلم (بهره برداری نهایی و تنک کردن) و همچنین مقادیر فسفر حاصل از توده های E.delegatensis برای تهیه خمیر کاغذ از یک جنگل تجارتی در سال هجدهم و در سال پنجاه و هفتم برای تهیه گرده بینه های مخصوص کارخانجات چوب بری و لایه (اره کشی)، توسط کرین[16] و ریسون[17] (1980) تعیین شده است. توده کاج رادیاتا ازنظر تولید با کیفیت رویشگاهی درجه 4 و کیفیت توده جنگلی در مقایس 1 تا7 بوده است.
طبق این بررسی توده چهل ساله P.radiata در مقایسه با جنگل پنجاه و هفتاد ساله
E.delegatensis سریعتر تولید تجاری نموده است (جدول شماره 1). همچنین از این توده به ازای هر تن چوب بهره برداری شده 3برابر فسفر نیز بدست آمده است. هرگاه در توده P.radiata میزان چوب تولیدی بیشتری مورد محاسبه قرار می گیرد در چرخه 40 ساله در طول 100 سال در هر هکتار 5/4 برابر فسفر به دست می آید و حال آنکه این میزان برای توده E.delegatensis در دوره های 57 ساله، حاصل می شود. سایر نتایج مربوط به مقادیر فسفر برداشت شده در هر تن چوب درختان قطع شده توده های P.radiata و E.delegatensis در جدول شماره (2) ارائه شده است. براساس این آمار و صرفنظر از میزان تولید چوب تجاری، بار دیگر می توان به مسئله میزان کمتر مصرف مواد غذائی برای تولید چوب در اکالیپتوس و کاهش اساسی مصرف مواد غذایی در طی چرخه های طولانی تر، تاکید نمود. در هر حال در چرخه های کوتاه، میزان مصرف مواد غذایی چوب تولیدی اکالیپتوس ممکن است مشابه گونه های دیگر باشد.
دسته: کشاورزی
تحقیق مرتع داری انواع مرتع و نیشکر+تحقیق مرتع داری+تحقیق مرتع داری نیشکر+مرتع داری انواع مرتع و نیشکر+مرتع داری+
تحقیق مرتع داری انواع مرتع ونیشکر
قیمت فایل فقط 9,000 تومان
تحقیق مرتع داری انواع مرتع ونیشکر
مقدمه و هدف
کمبود مقدار شکر ، به نسبت شکر مورد نیاز و افزایش روز افزون تقاضای شکر در سطح کشور و بالا رفتن سهم ارزی خرید شکر در کل بازرگانی خارجی بویژه در دهه اخیر موجب گردیده تا مدیران کشوربه شناخت توانا ئیها ی منابع داخلی تولید شکر ، توجه خاص نمایند . با توجه به استعداد اراضی خوزستان جهت کشت وتوسعه نیشکر و بنا به پیشنهاد شورای عالی کشاورزی و وزارت کشاورزی ، شورای شکر وصنایع وابسته در خوزستان با مشارکت معاونین وزارتخانه های کشاورزی ، صنایع برنامه وبودجه ، استانداری خوزستان و مدیران عامل بانک های صنعت و معدن و کشاورزی در سال 1363 به منظور اقدام همه جانبه در راستای شناخت امکانات توسعه کشت نیشکرخوزستان تشکیل گردید . شورای مذکور در تاریخ 12/6/63، اقدام به تاسیس صندوق مطالعاتی توسعه نیشکر و صنایع جانبی متشکل از نمایندگان بانک های کشاورزی و صنعت و معدن ، شرکت های کشت و صنعت هفت تپه وکارون ، سازمان آب و برق خوزستان ، استانداری خوزستان نموده و مطالعات وسیع وهمه جانبه ای در خصوص توسعه کشت نیشکر در اراضی خوزستان آغاز نمود . سر انجام ، نتایج مطالعات مذکور ، طی 5 جلد گزارش با عنوان .... طرح توسعه نیشکر و صنایع وابسته در استان خوزستان - مهر ماه 1364 .... انتشار یافت . با توجه به مطالعات مذکور ، شرایط طبیعی استان خوزستان جهت کشت نیشکر بسیار مناسب تشخیص داده شده و جهت تولید 770 هزار تن شکر مورد نیاز سالانه کشور در سالهای آتی ، کشت نیشکر در84 هزار هکتار از اراضی خوزتان پیشنهاد گردید . ضمنا" مطالعات مذکور ، اراضی اشاره شده را در قالب 7 واحد طرح نیشکر و در سه منطقه شعیبیه ، شمال اهواز و جنوب اهواز ، پیشبینی و ارائه نمود . پس از بحث و بررسی نتایج حاصل از مطالعات در جلسات مختلف و در سطح مدیران تراز اول کشور ، پیشنهادات ارائه شده بتصویب رسیده و وزارت کشاورزی مسئول اجرای آن گردید . از سوی وزارت کشاورزی نیز ، معاونت این طرح بزرگ ، ماموریت یافت معاونت محترم وزیر کشاورزی در امور واحد های تولیدی کشت و صنعتها مطاتعات و بررسی های وسیع و پیگیری را در راستای تحقق اهداف بالا به انجام رسانید .
از آن جمله طی قرار داد شماره 1001 مورخ 2/6/67 ، مهندسین مشاور آبخوان را جهت مطالعات مراحل اول و دوم مهندس طرح نیشکر شعیبیه ( یکی از هفت واحد نیشکر مورد نظر )تعیین نمود .
1-2- موقعیت و توپو گرافی
واحد کشت وصنعت نیشکر شعیبیه (دانیال ) ، بخشی از دشت شعیبیه واقع در دهستان شعیبیه از توابع شهرستان شوشتر می باشد که از شمال به ارتفاعات شمالی منطقه شعیبیه ، از غرب وجنوب به محاذات رودخانه دز واز شرق به محاذات رودخانه شطیط محدود بوده و در موقعیت جغرافیایی 31 درجه و37 دقیقه تا 48 درجه و 50 دقیقه طول شرقی و در فاصله 30 کیلومتری جنوب غربی شوشتر قرار کرفته است .
حد شمالی این اراضی در فاصله اندکی از اراضی کشت و صنعت نیشکر کارون قرار دارد
سیمای جغرافیائی و موقعیت طبیعی منطقه واجد ویژگیهائی نیست که بر پدیده های اقلیمی ، تاثیر تعیین کننده داشته باشد ، چه اختلاف ارتفاع نقاط مختلف آن اندک و در نتیجه شیب عمومی اراضی منطقه بسیار ناچیز است . حداقل و حد اکثر ارتفاع این اراضی به ترتیب 22 متر و 43 متراست . دو رودخانه پیش گفته ، تقریبآ بر خط الراسهای منطقه منطبق بوده و شیب عمومی اراضی از شمال به جنوب در اراضی شمالی ، 5 هزار و در بقیه آن 5 در ده هزار از غرب به شرق 3 در ده هزار میباشد موقعیت محدوده طرح نیشکر دانیال (شعیبیه ) در نقشه شماره (1-1 ) و وضعیت آن نسبت به دو رودخانه دز و شطیط در نقشه شماره (1-2 ) ارائه گردیده است .
1-3- اقلیم منطقه
این منطقه دارای تابستانهای گرم ، خشک وطولانی و زمستانهای کوتاه ، معتدل وبدون یخبندان است . بر اساس اطلاعات به دست آمده از یک دوره آماری 30 ساله (1366-1336) متوسط درجه حرارت سالانه حدود 24 درجه سانتیگراد ، گرمترین ماه ، مرداد و خنک ترین آن دیماه است که میانگین درجه حرارت آنها به ترتیب 35 و12 درجه سانتیگراد گزارش شده است . میزان بارندگی سالانه 237 میلیمتر می باشد که معمولا" از آبان ماه شروع وتا اردیبهشت ادامه می یابد . بیش از 60% بارندگی طی ماههای آذر تا بهمن نازل می شود و معمولا" از خرداد لغایت مهرماه تقریبا" بارندگی قابل ملاحظه ای اتفاق نمی افتد .
1-4-منابع خاک
در منطقه مورد مطالعه حدود 90% خاکها در دشت آبرفتی رودخانه ای 10% بقیه در بقایای فلاتها وتپه ها تشکیل یافته ومعمولا" در مناطقی که در معرض رسوب گذاری بوده خاکهای جوان وغالبا" مطبق و بدون تکامل تشکیل گردیده و در محدوده هایی که کمتر در معرض رسوب گذاری و فرسایش بوده وفرصت کافی برای شستشو وتجمع املـاح وجـود داشته ، خاکـهای نسبتـا" تکامـل یافـته با افـق تجمـع آهک تشکیل شده است .
بافت خاک در اراضی شمالی غالبا" متوسط بوده ودر بخش مرکزی وجنوبی اغلب سنگین می باشد ، بطور کلی می توان چنین اظهار نمود که بافت غالب خاکهای منطقه سنگین و از نوع loam clay silty و clay silty می باشد .
10-5-منابع آب
منابع آب محدوده پروژه دو رودخانه شطیط ( شاخه اصلی از رودخانه کارون ) و دز می باشند که دبی هر کدام از رودخانه های مذکور ، چندین برابر آب مورد نیاز طرح است . ولی با توجه به تعیین حقابه وسهمیه آب توسط وزارت نیرو ( مصوبه شماره 11/18139 مورخ 2/9/68- سازمان آب منطقه ای خوزستان) 75 درصد آب مورد نیاز طرح از رود خانه شطیط و25 درصد آن رودخانه دز ، برداشت می گردد که با توجه به محاسبات انجام شده آب مورد نیاز واحد کشت و صنعت نیشکر شعیبیه از دو رود خانه کارون (شطیط) ودز به ترتیب به میزان 25 و 8 متر مکعب در ثانیه توسط دو ایستگاه اصلی پمپاژ آبیاری تأمین خواهد شد .
قیمت فایل فقط 9,000 تومان
دسته: پژوهش ها
تحقیق اکولوژی+تحقیق بررسی اکولوژی+پژوهش اکولوژی+تحقیق درباره اکولوژی+تحقیق اکولوژی+پژوهش اکولوژی
تحقیق اکولوژی
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
تحقیق اکولوژی
از نظر اکولوژیکی ،کشاورزی نوعی همزیستی بین انسان ،گیاهان و حیوانات است . البته این رابطه از نظر تعداد گونه ها،تنوع و روابط متقابل پیچیده می باشد . اما انسان با برداشت مواد غذایی و گونه های اهلی از طریق تکثیر از این رابطه متقابل سود میبرند .
اجتماعات کشاورزی زیادی که توسعه و تکامل یافته اندبا یکدیگر رابطه همزیستی دارند و با خصوصیات وعواملی
که بر بقای آنها موءثر هستند شناخته میشوند این بدان معنی است که ما باید منشاء سیستمهای مختلف کشاورزی را از
دیدگاه تکامل مشابهی بنگریم . به عبارت دیگر تکامل زراعی و بیولوژی تولید غذا از دیدگاه اکولوژیکی آن برای انسان مورد نظر قرار می گیرد بعلاوه در یک دور نمای کلی از تکامل اکولوژیکی سیستم های زراعی می توان توسعه سیستم های زراعی می توان توسعه سیستم های کشاورزی را از طریق تکامل تدریجی و قدم به قدم سیستم های تأ مین غذا تصور نمود شرایط اقلیمی در ناحیه خاستگاه گیاهان زراعی تأثیر مهمی بر تولید موفقیت آمیز آنها در مناطق معتدل دارد (سیمونذر 1976 )
چرخه مواد غذایی در اکوسیستم های طبیعی چگونه است ؟ - 2
بین موجودات زنده و محیط آنها (محیط غیره زنده ) به طور مداوم انتقال و تبادل مواد صورت می گیرد . انتقال ماده جریان دو سویه دارد ، بدین معنی که عناصری که موجودات زنده از محیط اخذ می کنند مجددأ به صورت مختلف به محیط باز می گردند چرخش مواد بین محیط و موجودات زنده را اصطلاحاً چرخه های بیوژنو شیمیایی می نامند مفهوم این واژه با توجه به ترکیب آن چرخه های مواد شیمیایی بین زمین و موجودات زنده است .
عناصر متعددی در ساختار شیمیایی موجودات زند ه شرکت می کنند . برخی از این عناصر از نظیر کربن ، هیدروژن ، اکسیژن و نیتروژن و کلسیم به مقادیر زیاد و گروهی نظر مولیبدن و آهن به مقادیر اندک در ساختار موجود زنده وارد می شوند . گروه اول را عناصر بزرگ و گروه دوم را عناصر کوچک می نامند . اطلاق کلمه بزرگ و کوچک اشاره به حجم یا وزن اتمی عناصر و با اهمیت و نقش آنها در کالبد موجود زنده ندارد . بلکه فقط کمیت و مقدار آنها را منعکس می کند . هر چند اساس بیوسفر را چند عنصر اکسیژن ، کربن ،هیدروژن و نیتروژن تشکیل می دهند ،لیکن عناصر دیگری چون فسفر و گوگرد و پتاسیم و آهن نیز در ان کم نیستند .
گردش عناصر کافی در طبیعت در بسیاری از مواد بسیا ر و پیچیده و طولانی است . عناصر کانی در ، ضمن گردش در طبیعت به صورت مواد مرکب گوناگونی در می آیند و باکتریها در تبدیل آنهابه مواد پیچیده آلی و کانی نقش عمد ه ای ایفا می کنند . ترکیبات کانی به وسیله گیاهان از زمین جذب و در زنجیرهء غذایی وارد می شوند، سپس با از بین رفتن گیاهان و جانوران دو باره به خاک باز می گردند
3- با توجه به دخالت انسان در طبیعت آیا بین گونه های زراعی جوامع وحشی آنها از نظر اکولو ژی تفاوت زیادی مشاهده می شود . بله
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
دسته: پژوهش ها
مقاله کائوچو+مقاله بررسی گیاه کائوچو+تحقیق کائوچو+تحقیق گیاه کائوچو+بررسی گیاه کائوچو+پژوهش گیاه کائوچو
مقاله کائوچو
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
مقاله کائوچو
از نظر قدمت تاریخی برای صنایع لاستیک منشا دقیقی نیست. اما اعنقاد این است که بومیان آمریکای مرکزی از برخی از درختان شیرابههایی استخراج میکردند که این شیرابهها که بعدها نام " لاتکس" را بخود گرفت اولین مواد لاستیکی را تشکیل میدادند.
در سال 1829 ، "گودییر" از آمریکا و "مکین تاش" از انگلستان ، این دو متوجه شدهاند که در اصل مخلوط کردن لاتکس طبیعی با سولفور و حرارت دادن آن، مادهای قابل ذوب و قابل شکل دادن ایجاد میشود که میتوان از آن، محصولات مختلفی از قبیل چرخ ارابه یا توپ تهیه کرد.
این پدیده همان پدیده ولکانیزاسیون است که در طی آن لاستیک اکسیده میشود و سولفور کاهیده و به سولفید تبدیل میشود. البته این عمل در دمای 110 درجه سانتیگراد تهیه می شود. نتیجه این کشف تولید مواد لاستیکی مثل لاستیکهای توپر، پوتین و ... است.
کائوچوی طبیعی در شیره درختی به نام هوا ، Hevea وجود دارد و از پلیمر شدن هیدروکربنی به نام 2- متیل- 1 و 3- بوتادین معروف به ایزوپرن بوجود میآید. با توجه باینکه در فرمول ساختمانی کائوچو یا لاتکس طبیعی هنوز یک پیوند دوگانه وجود دارد، به همین دلیل وقتی کائوچو را با گوگرد یا سولفور حرارت دهیم، این منومرها ، پیوند پی را باز میکنند و با ظرفیت های آزاد شده ، اتم گوگرد را میگیرند. در نتیجه کائوچو به لاستیک تبدیل میگردد.
حرارت دادن کائوچو با گوگرد و تولید لاستیک را اصطلاحا ولکانیزاسیون Vulcanizataion مینامند. به همین دلیل، لاستیک حاصل را نیز، "کائوچوی ولکانیزه" گویند. چند نوعی کائوچوی مصنوعی نیز ساخته شدهاند که از مواردی مانند 1 و 3- بوتادی ان و جسمی به نام 2- کلرو- 1 و 3- بوتادین معروف به "کلروپرن" و جسم دیگری به فرمول 2 و 3- دی متیل- 1 و 3- بوتادین بتنهایی یا مخلوط درست شدهاند. کلروپرن به راحتی پلیمریزه شده و به نوعی کائوچوی مصنوعی به نام "نئوپرن" تبدیل میشود.
بعدها در سال 1888 خواص مکانیکی لاستیکهای تهیه شده توسط گودییر و مکین تاش با استفاده از کربن سیاه به عنوان یک ماده پرکننده و افزودنی بسیار بهبود بخشیده شده و در نتیجه لاستیکهای بادی دانلوب ، "تیوپ" تهیه شد. بعد از آن لاستیکهای سنتزی تهیه و به بازار عرضه شد مانند ایزوپرن ، بوتادی ان و لاستیکهای تیوکل.
بعدها لاستیکهای سنتزی مثل کوپلیمرهای استیرن و بوتادیان تهیه شد که در سال 1941 مصرف آن صفر بود. اما در سال 1945 مصرف آن 700000000 میرسید. به موازاتی که مصرف لاستیکهای سنتزی بالا میرود، مصرف لاستیکهای طبیعی پایین میآید. چون لاستیکهای سنتزی اقتصادیتر هستند
.
شیمیدانها برای تولید کائوچو به آفتابگردان رو میآورند
تهیه مواد اولیه کارخانههای لاستیک، از جمله کائوچوی مورد نیاز، یکی از چالشهای اصلی این کارخانهها میباشد. تامین کائوچوی خام، هزینه زیادی را برای لاستیکسازی میطلبد. در حال حاضر تولید کائوچوی طبیعی عمدتاً در انحصار کشورهای شرق آسیاست و کشورهای صنعتی از جمله آمریکا برای دستیابی به منابع طبیعی
جدید تولید کائوچو، اقداماتی انجام دادهاند که گیاه آفتابگردان یکی از آنهاست. مطلب زیر برگرفته از سایتهای www.ualberta.ca وhttp://www.ars.usda.gov/is/pr/2002/020617.htm است که تحقیقات اخیر آمریکا و کانادا را برای اصلاح ژنتیکی و بهرهبرداری از این گیاه جهت تولید کائوچو دربردارد:
ممکن است در آینده گیاه آفتابگردان به عنوان منبع تولید کائوچو و لاتکس مورد استفاده قرارگیرد. در داخل این گیاه، لاتکس حاوی ذرات کائوچو که توسط آب و اجزاء دیگر احاطه شدهاند قرار دارد. این لاتکس را میتوان برای تولید محصولاتی نظیر دستکشهای خانگی یا کالاهای لاستیکی نظیر تایر اتومبیل بکار برد.
کاترینا کورنیش، فیزیولوژیست گیاهی در یکی از موسسات تحقیقاتی آمریکا، میگوید: "این نوآوری میتواند وابستگی آمریکا به وارد کردن لاتکس، کائوچوی طبیعی و محصولات لاستیکی را کاهش دهد. در سال 2000 آمریکا حدود 1.2 میلیون تن واردات کائوچو طبیعی به ارزش بیش از یک میلیارد دلار داشته است و بیش از 8 میلیارد دلار صرف واردات کالاهایی کرده است که حاوی 350 هزار تن لاستیک بودهاند."
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
دسته: گزارش کار آموزی و کارورزی
گزارش کارآموزی ماشین های الکترونیک+کارآموزی ماشین های الکترونیک+کارآموزی ماشین الکترونیک+گزارش کار آموزی و کارورزی+گزارش کارآموزی ماشین های الکترونیک
گزارش کارآموزی ماشین های الکترونیک
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
گزارش کارآموزی ماشین های الکترونیک
چکیده مطالب:
این گزارش در سه فصل تنظیم شده است که فصل اول تئوری از عملکرد ترانس ها و نگهداری ترانس ها و افزایش طول عمر مفید ترانس ها می باشد. که با رعایت این موارد می توان استفاده بهینه ای از ترانس ها کرد. در فصل دوم نیز مجموعه ای از کارهایی را که در طول دوره ی کارآموزی انجام داده ام موجود است از قبیل تعویض سیم های سوخته و سیم پیچی الکتروموتورها، سرویس و نگهداری الکتروموتورها، راه اندازی الکتروموتورها انجام دادن بخشی از کارهای برقی ماشین آلات صنایع نخ و تعمیرات قطعات الکترونیکی آنها و... در فصل سوم فوایدی که در این دوره کارآموزی برای من حاصل شده نوشته ام از قبیل آشنایی با محیط کار و بالا رفتن قدرت من در کارهای عملی که در این دوره من از آن بهره مند شدم.
فهرست مطالب
عنوان.................................................................................................................. صفحه
چکیده مطالب........................................................................................................
مقدمه....................................................................................................................
فصل اول
ساختمان کلی سرو موتورها...................................................................................... 6
ساختار موتور پله ای................................................................................................ 7
نحوه کنترل............................................................................................................ 8
نحوه حرکت موتورهای الکتریکی............................................................................. 9
طبقه بندی ماشینهای الکتریکی.................................................................................. 10
مولد ساده جریان مستقیم.......................................................................................... 11
موتور ساده جریان مستقیم........................................................................................ 12
ساختمان ماشینهای جریان مستقیم.............................................................................. 13
فصل دوم
کارهای انجام شده توسط دانشجو............................................................................. 21
فصل سوم
نتیجه گیری............................................................................................................ 24
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
دسته: گزارش کار آموزی و کارورزی
کارآموزی آموزش فتوشاپ+گزارش کارآموزی آموزش فتوشاپ+کارآموزی آموزش فتوشاپ+زارش کار آموزی و کارورزی فتوشاپ+
کارآموزی آموزش فتوشاپ
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
کارآموزی آموزش فتوشاپ
قسمتی از متن:
? Basic Mode
حجمهای بالای کنتراست، پیکسلهای لبهها را فازیش داده و در تصویر وضوح بیشتری را نمایش میدهد.
? Radius
تعداد پیکسلهائی را که پیرامون پیکسلهای لبههای کار شماست (کاری که میخواهید شفافسازی کنید) تعیین کنید. هر چه مقدار این شعاع بیشتر باشد سطح وسیعتری موضوع کار شما قرار میگیرد تا بتوانید تعداد را بهتر نمایش دهید.
? Remove
(جابهجائی)، سه راه ارائه شده تا به شما حق انتخاب را برای کاهش بلور و همچنین واضحسازی تصویرها بدهد که به قرار زیر هستند:
? Gaussian Blur
یک نوع ماتی (تاری) فیلتر Unsharp Mask است و سریعترین سرعت را دارد. این گزینه، Smart Sharpen را به فیلتر Unsharp Mask تبدیل میکند.
? Lens Blur
این بهترین انتخاب است، زیرا از لحاظ لبهها و جزئیات تصویر بسیار بهتر کار میکند. جزئیات تصویر را با وضوح بیشتری نمایش میدهد و با توجه به کاهش دادن هالههای موجود، برای تصویرهائی که دارای لایههای سطحی هستند. بسیار مناسب است.
? Motion Blur
این گزینه تاری عکس را که در نتیجه حرکات دوربین است، کاهش میدهد. اگر میخواهید از Motion Blur استفاده کنید، زاویه blur را به کمک ابزار measure در زیر ابزار Eyedropper اندازهگیری کنید. توجه کنید که مقدار اندازهگیری شده در نوار Option پیش از وارد شدن به رابط Smart Sharpen خوانده شود و سپس آن را به کنترل Angle وارد کنید.
? Advanced Mode کمرنگ شدن تصویر)
میزان وضوح تصویر را در سایه روشن یا سایهها تنظیم کنید. میزان Dade تا صد در صد میتواند وضوح تصویر را پنهان کند. کاهش میزان این درصد آن را واضحتر میکند. این کار معادل افزایش وضوح تصویر است.
? Tonal Width
میزان smart Sharpening را کنترل کنید. میزان تنظیم سطوح تار را برای سایهها و سطوح روشنتر را برای اصلاح سایهروشنها به صورت محدود انجام دهید. تنظیمات کمتر نتایج دقیقتری ارائه میدهد.
? Radius
کنترل اندازه سطوح اطراف هر پیکسل برای تشخیص پیکسلهای بهکار رفته در اطراف سایهروشنها است (مانند کاربرد Radius در حالت Basic) حرکت نوار لغزنده به سمت چپ فضای کوچکتر و به سمت راست سطوح بزرگتری را مشخص میکند. کم و زیاد کردن و تغییر پارامترها در فیلتر Smart Sharpen به شما کمک میکند تا به بالانس درست بین تنظیمات Radius و Amount دست یابید. در فیلمها و فایلهای دوربین دیجیتال و اسکنهائی با کمترین رگه، بالاترین مقدار تنظیمات Amount (بین 75 تا 250) و کمترین تنظیمات Radius (بین 3 و 1/5) را بهکار برید. در این حالت ممکن است نمایشگر شما آن را بهصورت شبکهای نشان دهد، اما این کار در پرینت بدین صورت نخواهد بود.
فهرست
فصل اول
مقدمه
حالتها ومدلهای رنگ
شروع کار
طریقه اعمال رنگها وبرخی از ابزار فوتوشاپ
فصل دوم
کار با لایه ها
کار با جعبه ابزار فتوشاپ
فصل سوم
Transform
کار با فایلها و پسوند های مورد استفاده
فصل چهارم
ابزارهای ترسیمی
فصل پنجم
بهرگیری از فیلترSMART SHARPEN در فتوشاپ 2CS
قیمت فایل فقط 4,000 تومان
دسته: روانشناسی و علوم تربیتی
رابطه بین عزت نفس مدیران و اثر بخشی آنان در مدارس+عزت نفس مدیران+اثربخشی در مدارس+تست ایزنک+عزت نفس مدیران و اثر بخشی
رابطه بین عزت نفس مدیران و اثر بخشی آنان در مدارس و تست ایزنک
قیمت فایل فقط 4,800 تومان
فهرست مطالب
عنوان
چکیده.................................................................................................................................................................. 1
فصل اول :مقدمه تحقیق................................................................................................................................. 3
1-1 بیان مساله.................................................................................................................................................. 6
1-2 ضرورت و اهمیت تحقیق........................................................................................................................ 9
1-3 اهداف تحقیق............................................................................................................................................ 12
1-4 فرضیه هاُی تحقیق................................................................................................................................... 13
1-5 تعرُیف متغیرهای اصلی تحقیق............................................................................................................. 13
فصل دوم: بررسُی مطالعات پیشین............................................................................................................... 15
2-1 خود............................................................................................................................................................. 17
2-2 خودپنداره................................................................................................................................................. 22
2-3 عزت نفس................................................................................................................................................. 26
2-4 عزت نفس و جنسیت............................................................................................................................. 30
2-5 اثر بخشی ................................................................................................................................................. 32
2-6 نقش مدیر در اثر بخشی مدارس......................................................................................................... 34
2-7 معُیارهای ارزیابی اثربخشی مدیران..................................................................................................... 35
2-8 ویژگی هاُی مدیران اثر بخش ............................................................................................................. 43
فصل سوم :روش اجرای تحقیق..................................................................................................................... 48
3-1روش تحقیق ............................................................................................................................................. 49
3-2جامعه آماری.............................................................................................................................................. 49
3-3 حجم نمونه................................................................................................................................................ 49
3-4روش نمونه گیری..................................................................................................................................... 50
3-5 ابزار تحقیق............................................................................................................................................... 50
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها............................................................................................................ 53
فصل پنجم : نتیجه گیری و پیشنهادها........................................................................................................ 60
5-1 نتایج مربوط به فرضیه اول.................................................................................................................... 61
5-2 نتایج مربوط به فرضیه دوم................................................................................................................... 62
5-3 نتایج مربوط به فرضیه سوم.................................................................................................................. 62
5-4 نتایج مربوط به فرضیه چهارم.............................................................................................................. 63
5-5 نتیجه گیری کلی.................................................................................................................................... 64
5-6 محدودیت ها............................................................................................................................................. 64
5-7 پیشنهادها.................................................................................................................................................. 65
منابع فارسی....................................................................................................................................................... 66
ضمائم................................................................................................................................................................... 68
ضمیمه 1: تست آُیزنک................................................................................................................................... 69
ضمیمه 2: پرسشنامه اثربخشی
قیمت فایل فقط 4,800 تومان