دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی تأثیر رفتار کارکنان بر میزان رضایت مندی ارباب رجوع در 90 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 4,800 تومان
پایان نامه بررسی تأثیر رفتار کارکنان بر میزان رضایت مندی ارباب رجوع در 90 صفحه ورد قابل ویرایش
در عصری که زندگی میکنیم مکانیسم لزوم یک شیوه رفتاری منسجم و واحد (نه صرفاً تئوریک) کارکنان در زمینه به کارگیری آن در محیط کار در جهت رضایت شغلی اشخاص و ارباب رجوع موردنیاز است.
انسانی که در قرن حاضر به فعالیت مدیر میپردازد (با توجه به تنزل برخوردهای چهره به چهره) از یک طرف میزان ارتباطات حضوری را کاهش داده و از طرف دیگر با پیشرفت علم و تکنولوژی انتظار آن است که اگرچه این ارتباط کاهش پیدا کرده ولی همان اندک ارتباط به میزان موثر و نتیجه بخش انجام گیرد.
باید متذکر شویم که رفتار مشخصه اصلی و روانی هر فرد می باشد که اگر شخص با سوءخلق و رفتار نامناسب با یک کامپیوتر (که نه رفتار مناسب و یا نامناسب را درک می کند یعنی فاقد شعور است و نه احساس دارد) ارتباط برقرار کند، سیستم به درستی پاسخگوی این فرد در خروجی اطلاعات نمی باشد و نتیجه رفتار نامناسب را با پاسخ نامناسب دریافت می کند پس باید گفت رفتار و عمل یک فرد حتی در عصر حاضر همیشه عامل دخیل و مهم در رضایت شغل ارباب رجوع است.
در ادارات همیشه مواجه با این موضوع هستیم که گاهی دو عامل اساسی باعث ناخشنودی ارباب رجوع می شود که به طور مختصر عبارتند از:
1- عدم رفتار ناشایست کارکنان با آنان
2- انجام نشدن امور آنها توسط کارکنان مربوطه
البته باید متذکر شویم عوامل فردی دیگری از جمله عدم اطلاع رسانی کامل، شرایط و محیط کاری نامناسب برای مراجعه ارباب رجوع و کاغذبازی و … در عدم رضایت ارباب رجوع و مشتری تاثیر دارد.
افراد به دلیل اینکه چون متفاوتند و به دلایل وراثتی و محیطی دارای خصوصیات و مشخصه های منحصر به فرد هستند، انعکاس رفتاری متفاوتی دارند و در برابر شرایط ثابت، واکنشهای رفتاری متفاوتی از خود نشان میدهند.
در ادارات هم شاهد این موضوع هستیم. بارها مشاهده کردهام یک نوع رفتار (علی رغم شایستگی) با یک ارباب رجوع که رضایت وی را در پی داشته است ولی اعمال همین رفتار با فرد دیگر واکنشی عکسی را شاهد بودهام یا اینکه تعدادی از افراد ارباب رجوع از انجام نشدن امر آنها آنقدر عصبانی و ناراضی نیستند که افراد دیگر به پرخاشگری میپردازند.
همگی عوامل فوق بنده را بر آن داشت که ضمن شناخت نیازهای اولیه ارباب رجوع (رفتاری و انجام امور آنها) و رفع آنها، در برآورده نمودن هر چه بهتر آنها مطالبی مفید را از دیدگاههای متفاوت عرضه نماید.
فرضیه:
رفتار شایسته و مناسب کارکنان با ارباب رجوع بیش از انجام گرفتن امور آنها در میزان رضایتمندی آنها اهمیت دارد.
اهداف:
در واقع نمی توان یک موضوع را شاخص قرارداد و گفت هدف این است زیرا در مبحث رضایتمندی که یک موضوع کلی است اهدافی به صورت شاخه وار رسیدن به یک هدف اساسی که همانا رضایتمندی است را ممکن می سازد.
از جمله اهداف مهم می توان به:
الف- بتوان با هماهنگی مدیریت یک سیستم یکپارچه رفتاری و اخلاقی را در سطح ادارات با توجه به آداب و رسوم آن محیط یا محیط اجتماعی اتخاذ نمود تا کارکنان یک واحد دچار سردرگمی رفتاری نشوند.
ب- کارکنان بدانند هر رفتاری شایسته و مناسب نیست به عبارتی کارکنان از نوعی بینش و روانشناسی رفتاری در برخورد با ارباب رجوع داشته باشند و بدانند که کدام رفتار را برای کدام شخص از خود بروز دهند. و این هیچ تناقض یا منافاتی با هدف اول ندارد زیرا نوع رفتار در سطح کلان را مدیر و در سطح پایین را خود فرد تشخیص می دهد و این که گفته می شود «داشتن نوعی روانشناسی»به معنی رفتار حرفه ای روانشناسی نیست زیرا خود فرد کم کم به این نوع بینش می رسد.
ج- راهنمایی زبانی بهتر و یک راه میانبر نسبت به کاغذ بازی که وقت گیر است می باشد.
د- کارکنان با ارباب رجوع نوعی رابطه دوستانه ولی بدون داشتن هیچ انتظاری از طرفین و به صورت کامل تر نوعی رابطه منطقی داشته باشند. مثلا به این حد از رابطه دوستانه و معتمدانه برسند که اگر یک کارمند به یک ارباب رجوع رو کند و بگوید این مورد ارجاعی پرونده دچار اشکال است دیگر آن فرد ارباب رجوع دچار نوعی شک نگردد که آیا این کارمند برای دواندن من این حرف را می زند یا واقعا این طور است. «به عبارتی حرف یک کارمند سند باشد»
هـ . دگرگونی رفتاری ارباب رجوع حداقل در سطح این اداره رویت شود. یعنی اینکه یک ارباب رجوع به این سطح از دید برسد که وقتی پا به این اداره می گذارد کارمندان انتظار بروز چه رفتاری از او را دارند. و وقتی وی برای اولین بار به این اداره قدم می گذارد و با نوعی اخلاق تند و یا برعکس نرمش برخورد می کند، اخلاق کارمندان بر او مسلط و چیره گردد و به او حالت ثبات رفتاری و اخلاقی متناسب با اداره بدهد.
و- کارمند به این بینش رسیده باشد که ممکن است یک کار ارجاعی توسط ارباب رجوع در فاصله مدت کوتاهی انجام گیرد و کار دیگر مدت زمان زیادی نیاز دارد. حال با داشتن چند کار پرحجم در یک زمان چه باید کرد؟ آیا باید تمام آنها را منتظر نگه داشت؟ دو راه پیشنهاد می شود که یکی به تجربه و دیگری به رابطه صمیمی شخص کارمند با همکارانش بستگی دارد اول اینکه تمام کارهای ارجاعی را ببیند و تشخیص دهد چقدر زمان می برد. و تعداد کارهایی را که می تواند تا اتمام وقت اداری انجام دهد را قبول و بقیه با رضایت ارباب رجوع به زمان دیگری موکول نماید.
روش دوم اینکه آن کارها را بین همکاران خود تقسیم کنند و البته باید گفت به ندرت در اداره ها پیش می آید که این حجم کار به وجود آید.
ی- تمامی افراد ارباب رجوع چه متمکن و دارای اعتبار و چه ضعیف مراجعه کننده یک برخورد ، یک انتظار، و انتظارات آنها را به یک اندازه برآورده نماییم و هیچ تبعیض بین آنها گذاشته نشود.
هدف متعالی که جمع کننده همه اهداف فوق الذکر است این که بدانیم رضایت ارباب رجوع چگونه تحصیل می شود.
سؤالها:
1- واژه ارباب رجوع یا مشتری چه معنی را در ذهن تداعی می کند؟
2- رضایت مشتری یعنی چه؟
3- به کدام بخش از نیازهای ارباب رجوع باید پاسخ گفت و نیاز آنها را مرتفع نمود؟
4- نگرش نسبت به ارباب رجوع چیست؟
5- معیار رضایتمندی ارباب رجوع چیست؟
6- آیا باید با تمام افراد ارباب رجوع با یک ثبات و رفتار معین برخورد کرد و یا باید از نوعی انعطاف رفتاری برخوردار بود؟
7- انتظارات مشتریان چیست؟
8- چگونه می توان رضایت مشتریان را اندازه گرفت؟
9- عوامل شکل دهنده و تاثیرگذار رفتار یک کارمند در محیط کار چیست؟
10- آیا تمام افراد در یک اداره باید هموزن یا همسنگ باشند یا یک فرد باید به عنوان راهبر در بین آنها وجود داشته باشد؟
11- چگونه می توان نظریات مشتریان را در راستای رسیدن به حداکثر رضایت جمع آوری کرد.
12- آیا این گفته صحیح است «باید مراجعات ارباب رجوع را به حداقل رساند؟»
13- نمود و مشخصه اصلی رضایت ارباب رجوع زبانی است یا رفتاری؟
فهرست مطالب
فصل دوم- انتظارات مشتریان و درک آن............................................................ 11
فصل سوم- شاخصهای رضایتمندی ارباب رجوع............................................... 15
فصل چهارم- ابزارهای اندازه گیری رضایت مشتری......................................... 23
فصل ششم- پرورش کارکنان و استخدام............................................................ 34
فصل هفتم- گردآوری نظریات مشتری و نگاهی به یک تجربه............................. 44
فصل هشتم- فلسفه به حداکثر رساندن رضایت مشتری و انگیزه های اقتصادی تعهد سازمان به رضایت مشتری.............................................................................................................................. 51
فصل نهم- طرح تکریم ارباب رجوع و راههای عملی آن...................................... 58
فصل دهم- نتیجه گیری و جمع بندی.................................................................... 70
منابع...................................................................................................................... 79
جدول 1- تصمیم گیری درباره آنچه که باید ارزیابی شود.................................. 25
نمودار 1- مزایای رضایت مشتری....................................................................... 8
نمودار 2- اهمیت و برخورد شایسته کارکنان از دیدگاه ارباب رجوع................. 76
نمودار 3- اهمیت انجام شدن امور ارباب رجوع با وجود برخورد نامناسب کارکنان.......... 77
نمودار 4- تفاوت طرز برخورد کارکنان اداره کل با سایر ادارات خارجی از دیدگاه ارباب رجوع....................
مشتری کیست؟
از دیدگاه سنتی، مشتری کسی است که فرآورده های شرکت را خریداری میکند. در دنیای کسب و کار امروزی دیگر این تعریف مورد قبول همگان نیست و مشتری را چنین تعریف میکند: «مشتری کسی است که سازمان مایل است با ارزشهایی که می آفریند بر رفتار وی تاثیر گذارد».
امروزه ارزش آفرینی برای مشتری در جهت تاثیرگذاری بر رفتار وی از اهمیت بالایی برخوردار شده است. منظور از ارزش آن چیزی است که مشکلی از مشتری را حل و فصل می کند و نیازی را برآورد می سازد.
اکنون که در اقتصاد جهانی مشتریان بقای شرکت را رقم می زند، دیگر شرکتها نمیتوانند به انتظارات و خواسته های مشتریان بی تفاوت باشند. آنها باید همه فعالیتها و توانمندیهای خود را متوجه رضایت مشتری کنند. چرا که تنها منبع برگشت سرمایه مشتریان هستند. بنابراین، نخستین اصل در دنیای کسی کار امروزی ایجاد ارزشهای مشتری پسند است. و تنها از طریق فرایندهای شرکت می توان ارزشهای مشتری پسند ایجاد کرد.
به علاوه مشتریان داخلی نیز به اندازه مشتریان خارجی مهم هستند، زیرا در فرایندی که به مشتریان خارجی ارزش ایجاد می شود کارکنان (مشتریان داخلی) نقش اساسی ایفا میکنند. هر فردی در داخل سازمان مشتری است و او نیز به نوبه خود مشتریانی دارد. چنانچه بروندادی که بین کارکنان یک سازمان مبادله میشود، ناقص باشد، این سازمان قادر به تامین نیازهای مشتریان بیرونی نخواهد بود.
با مرور ادبیات مرتبط با موضوع با دو رویکرد برای تعریف رضایت مواجه میشویم:
رویکرد اول عقیده دارد، رضایت حالتی است که پس از مصرف محصول یا استفاده از خدمت، برای مشتریان حاصل میشود.
در رویکرد دوم، رضایت به عنوان فرایند درک و ارزیابی مشتری از تجربه مصرف محصول یا استفاده از خدمات تعریف میشود.
ما نیز منظر دوم را جهت تعریف مفهوم رضایت مشتری برگزیدهایم و بر این اساس تعریف ذیل را ارایه میکنیم:
رضایتمندی واکنش احساسی مشتری است که از تعامل با سازمان عرضه کننده یا مصرف حاصل میگردد. رضایت از درک متفاوت مابین انتظارات مشتری و عملکرد واقعی محصول یا سازمان حاصل میشود. تجربیات قبلی مشتری قبل از مصرف محصول ما و همچنین تجربه او از تعامل با سازمان عرضه کننده در شکل دهی انتظارات وی، نقشی اساسی ایفا میکند. ما عقیده داریم، رضایتمندی مشتریان، عکسالعملهای آتی آنان را در قبال سازمان ما تحت تاثیر قرار خواهد داد. ( از جمله آمادگی و اشتیاق جهت استفاده مجدد، تمایل برای توصیه ما به سایرین و رغبت برای پرداخت بهای محصول بدون چانه زدن یا تلاش برای یافتن عرضه کنندگان که محصول مشابه را با قیمت کمتری عرضه می دارند.)
طرح تکریم ارباب رجوع و اهداف اولیه
تفکر کارآمد نمودن نظام اداری کشور که هدف اصلی و با اهمیت پیاده سازی طرح تکریم ارباب رجوع به حساب می آید با تدوین و تلاش سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در فروردین ماه سال 1381 جامه عمل به خود گرفت. و به تصویب هیات محترم وزیران رسید که ظرف مدت یک هفته به عنوان یکی از برنامه های هفتگانه ؟ اداری محسوب و جزئیات آن در نشست مورخ 1381/1/25 در شورای عالی اداری مورد تصویب آن شورا قرار گرفت و تحت عنوان » طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع «در نظام اداری، به تمامی دستگاههای دولتی ابلاغ شد.»
این طرح با هدف بسیار مهم افزایش اعتماد عمومی به عنوان بزرگترین سرمایه و تکیه گاه برای نظام اداری کشور وارد سال دوم بعد از تصویب می شود، در همین راستا نخستین پرسش این گزارش را به بررسی اهداف مهم اجرای طرح تکریم مردم که به نوعی مشتریان دستگاههای دولتی و یا موسسه های خدماتی محسوب شوند اختصاص داده ایم.
یکی از مسئولان نظریات خود را اینگونه بیان کرد:
دستگاههای دولتی یکی از مراکز ارائه دهنده خدماتی هستند که همه مردم از آنها استفاده می کنند. دولت عموما خدمات کیفی ارائه می دهد.
ارزیابی و سنجش کیفیت این خدمات کار مشکلی است و سازمانهای دولتی همچون بخش خصوصی نیستند. از سوی دیگر مردم همه به عنوان شهروندان از این خدمات راضی نیستند. امروز در دنیا موج تغییر و نحوه اداری و اصلاحات اداری مطرح شده است و همه به دنبال بهبود کیفیت ارائه خدمات هستند. این موضوع را برای حدود سال 1381 مورد توجه قرار گرفت و قرار شد به شهروندان به عنوان ارباب رجوع نگریسته شود. هر کدام را کارمندان نیز به نوعی ارباب رجوع سازمانهای دیگری هستند و با تاخیر و کیفیت نامناسب ارائه خدمات در عملکرد دستگاههای دولتی ، 98 درصد مردم از کیفیت ارائه خدمات ناراضی هستند.
قیمت فایل فقط 4,800 تومان
دسته: علوم پزشکی
پایان نامه بررسی تأثیر روانی مسابقه بر غلظت کورتیزول، تستوسترون، IgA بزاقی و ضربان قلب در 100 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 9,400 تومان
قیمت فایل فقط 9,400 تومان
دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی آداب معاشرت در قرآن در 240 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 7,000 تومان
قیمت فایل فقط 7,000 تومان
دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی اکو (ECO) و تحولات آن در 129 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 10,000 تومان
قیمت فایل فقط 10,000 تومان
دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی اثر شاخصهای آموزشی و تکنولوژی آموزشی بر کارائی نیروی انسانی در دبیرستانهای پسرانه منتخب منطقه 2 تهران در 180 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 9,400 تومان
قیمت فایل فقط 9,400 تومان
دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی و تحلیل آثار و استقرارهای اشکافی حوزهای جغرافیایی ابهرود در 235 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 12,500 تومان
پایان نامه بررسی و تحلیل آثار و استقرارهای اشکافی حوزهای جغرافیایی ابهرود در 235 صفحه ورد قابل ویرایش
چکیده
حوزهی جغرافیایی ابهررود در استان زنجان به دلیل موقعیت خاص جغرافیاییاش وضعیتی دارد که شناخت کم و کیف تطورات فرهنگی آن منطقه در دورهی اشکانی میتواند ما را در درک بهتر تحولات فرهنگی شمالغرب کشور در دورهی اشکانی یاری دهد.
این پژوهش در قالب یک بررسی میدانی و به منظور روشن نمودن وضعیت فرهنگی منطقه و تغیررات و تطورات فرهنگی منطقه در دورهی اشکانی انجام پذیرفت؛ در این راستا بررسی حوزهی جغرافیایی ابهرورد (شامل شهرستانهای ابهر و خرمدره ) در دو فصل انجام پذیرفت و در نتیجه 257 محوطه باستانی شناسایی گردید که از این بین، 62 محوطه دارای آثار اشکانی بود. مطالعهی گونهشناسی سفال اشکانی منطقه و نیز درک و دریافت کلی الگوی استقراری منطقه در دورهی اشکانی از نتایج مهم این پژوهش است که بر اساس آنها مشخص گردید در دورهی اشکانی استقرارها نسبت به دورهی قبل ( هخامنشی) از نظر تعداد افزایش چشمگیری داشته و حتی استقرارهای دورهی بعد ( ساسانی) به اندازهی دورهی اشکانی نیست؛ این نشانگر تغییرات جمعیتی یا تغییر الگوی پراکنش استقرارها نسبت به دورهی قبل است، همچنین مشخص گردید که بیشتر استقرارهای منطقه روستاهای کوچکی هستند و شواهدی از مراکز شهری شناسایی نشد؛ همچنین به نظر میرسد فرهنگ مادس منطقه در دورهی اشکانی، ضمن تأثیرپذیری از فرهنگ مناطق پیرامونی( بویژه غرب کشور) دارای برخی ویژگیهای بومی- محلی است که آن را از سایر مناطق غرب و شمالغرب کشور تا حدی متمایز میکند.
مقدمه
اوضاع و احوال سرزمین ایران در محدوده زمانی حدود پنج قرنی پس از فروپاشی سلوکیان تا برآمدن ساسانیان آنچانکه باید و شاید دانسته شده است در این دوره طغیان و خیزش ناگهانی قوم ایرانی "پرثوه" بر علیه سلوکیان زمینه ساز پدید آمدن حکومتی شد که به تدریج از یک قدرت محلی به حکومتی جهانی تبدیل شد. حکومتی که در دوران اوج و عظمتش به راستی شایسته لقب «امپراتوری» است. امپراتوری ای که گاه به مصداق خاستگاه قومیاش “پارتیان” و گاه به مناسبت نام جد بنیان گذارانش "اشکانی" نامیده میشود.
تحولات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی سرزمین ایران در دوره اشکانی عمداً یا سهواً مورد غفلت واقع شده طوریکه منابع تاریخی ایران اشارات اندکی به این دوره دارند و حتی در شاهنامه فردوسی نیز که به نوعی بیانگر بخش قابل توجهی از تاریخ اساطیری ایران و ایرانیان است تعداد ابیاتی که به تاریخ اشکانی اشاره دارد بسیار ناچیز است و خود حکیم طوس در این خصوص می گوید:
از ایشان به جز نام نشنیدهام نه در نامهی خسروان دیدهام
بیشترین اطلاعات تاریخی پیرامون اشکانیان برگرفته ازمنابع تاریخی رومیان است که ضمن ثبت و ضبط وقایع و رویدادهای امپراتوری روم آنجاهایی که این رخدادها به نوعی به ایران و ایرانیان مرتبط بوده اشاراتی نیز به تاریخ ایران شده بسیاری از اندیشمندان سکوت منابع ایرانی در خصوص تاریخ اشکانی را ناشی از بیتوجهی عمدی ساسانیان به تاریخ و فرهنگ اشکانی و حتی به رغم برخی تلاش آنها در نابودی آثار اشکانی میدانند. به این دلیل که گویا ساسانیان اشکانیان را بیگانگانی میپنداشتند که غاصب حکومت ایران و تاج و تخت شاهنشاهی هخامنشی هستند.
به هر حال صرفنظر از این مباحث که پرداختن به آنها در این مجال نمیگنجد پژوهشهای باستانشناسی این امکان را فراهم میآورد تا فارغ از صحت و سقم مدراک تاریخی با استناد به بقایای ملموس مادی بتوان تصویری واقعی از تحولات و تطورات فرهنگی دوره اشکانی به دست داد.
تا چند دهه پیش کمبود و پراکندگی یافتههای باستانشناسی دوره اشکانی (به ویژه در سرزمین اصلی ایران) باعث شده بود که اطلاعات باستانشناختی از فرهنگ اشکانیان بسیار کم و مبهم باشد . خوشبختانه در چند دهه اخیر در نتیجه تلاش باستانشناسان باعث شده تا تعداد قابل توجهی محوطههای باستانی مربوط به دوره اشکانیان در یک گستره وسیع جغرافیایی از آن آسیای مرکزی تا سوریه شناسایی و مطالعه شوند و از این رهگذر امکان آن فراهم آید تا با استناد به جدیدترین یافتههای علمی بتوان تصویری صحیح تر از فرهنگ و تمدن ایران در دوره اشکانی به دست داد. در این بین آنچه بسیار ضروری می نماید داشتن تصویری کلی از پراکندگی سکونتگاهها و الگوهای استقراری دوره اشکانی در گستره فلات ایران است تا از این طریق بتوان ضمن شناخت و درک صحیحتر وضعیت کلی مناطق و نواحی و مراکز مهم ایران در دوره اشکانی به انتخاب گزینش و معرفی نقاط و اماکنی پرداخت که باستانشناسان بتوانند با شیوههای خاص مطالعاتی خویش (گمانه زنی، لایه نگاری ، کاوش) از آن مکان ها اطلاعاتی فراهم آورند که به توسعه و تکمیل دانستههای ما در مورد اشکانیان بینجامد.
در همین راستا در دهههای اخیر باستانشناسان ایرانی و خارجی فعالیتهای قابل توجهی انجام دادهاند اما در بسیاری از مناطق ایران از جمله منطقه مورد نظر این پژوهش ، مطالعات جدی انجام نگرفته است.
دشت میان کوهی ابهر در استان زنجان به عنوان گذرگاه و معبر طبیعی بین فلات مرکزی و شمالغرب ایران با ویژگیها و قابلیتهای خاص اقلیمیاش پتانسیل لازم جهت استقرار جوامع انسانی را دارا می باشد. لیکن به دلیل فقدان یا کمبود مطالعات و پژوهشهای دقیق باستانشناختی وضعیت کلی این منطقه در دوران تاریخی به ویژه اشکانی چندان روشن نیست این در حالیست که در مناطق مجاور آن (آذربایجان،کرمانشاه، همدان) آثار فراوانی از دوره اشکانی شناسایی شده و به همین دلیل میتوان گفت منطقه مورد نظر این پژوهش همچون حلقه مفقودهای است که مطالعه آن می تواند ما را درک و شناسایی بهتر شمالغرب ایران و عصر اشکانی و نیز کم و کیف ارتباطات احتمالی این منطقه با سایر مناطق ایران در آن دوره یاری دهد.
سئوالات اصلی این پژوهش عبارتند از :
1- آیا فرهنگ مادی منطقه جغرافیایی ابهررود در دوره اشکانی به ویژه با تأکید بر گونهشناسی سفال منطقه - ویژگیهای بومی ومحلی دارد یا اینکه، این حوزه جغرافیایی بخشی از گستره فرهنگی مناطق پیرامونی میباشد؟
2- آیا الگوی استقراری دوره اشکانی حوزه جغرافیایی ابهررود با سایر مناطق استان تفاوت دارد؟
3- آیا در منطقه ابهررود می توان شواهدی از مراکز استقراری مهم دوره اشکانی –شهر، مرکز نظامی و نظایر آن- بدست آورد؟
4- آیا موقعیت جغرافیایی منطقه ابهررود تأثیر عمدهای در ماهیت استقرارهای اشکانی داشته است؟
سابقه تحقیق:
این پژوهش در قالب بررسی سیستماتیک میدانی برای نخستین بار پیشنهاد میگردد و معدود کارهای انجام شده به شرح زیر میباشد:
- برخی بررسیهای پراکنده که نتایج آنها منتشر نشده است.
- اطلاعات خاصی که در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور موجود است قابل استناد خواهد بود.
- برخی مطالعات باستانشناختی موردی نظیر کاوش و لایه نگاری که در سال های اخیر توسط کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری انجام گرفته است.
سفال اشکانی:
در باب سفال اشکانی بحثها و تفحصهای زیادی صورت گرفته است که بر اساس همین دادهها تقسیم بندیها و گروهبندیهای متفاوت و زیادی صورت گرفته است. بر اساس یکی از همین تقسیمات انجام گرفته ایران به 9 منطقه مشخص تقسیم شده است که مهم ترین ویژگی این تقسیم بندی ویژگی های سفال هر منطقه می باشد. بر اساس این داده ها این نتیجه حاصل می شود که یک نوع سفال اشکانی وجود ندارد و در طول دوره اشکانی در ایران یک نوع سفال با مشخصات واحد و یکدست ساخته نمی شده است. این ویژگی یک اصل مسلم و تغییر ناپذیر در باستان شناسی ایران است که از دوره پی ساز تاریخ دیده می شود. علت آن خاص جغرافیای سرزمین ایران، نژادهای مختلف آن و در درجه دوم بافت سیاسی دوره اشکانی است (هرینک . 1367 ص 18). این تقسیمات 9 گانه بیشتر به جهان اصلی جغرافیایی صورت گرفته است.
1- جنوب غرب ایران 2- غرب ایران 3- آذربایجان شرقی 4- شمال ایران 5- شمال شرق
7-شرق 8-جنوب شرق 9- جنوب و حاشیه ساحل خلیج فارس
این تقسیم بندی منطقه ای نیز مورد نقد قرار گرفته است (Volgelsang , 1985 , 157- 175 ). از جمله این انتقادات میتوان به ضعف در محدوده تاریخی پژوهش در برخی مناطق و از جمله منطقه غرب ایران، که بسیار دیرتر از مناطق شرقی توسط اشکانیان گشوده شد. در این مطالعه و پژوهشهای انجام شده توجه چندانی به محیط جغرافیایی و سیاسی اشکانیان در زمان خود، همه پژوهش ها را محدود به دامنه نفوذ اشکانیان در محدوده سیاسی و جغرافیایی امروزه ایران کرده اند. چون برخی از قلمرو اشکانیان در خارج از سرحدات سیاسی فعلی، از جمله سوریه (پالمیرا، دورا اورپوس). بین النهرین (آشور، هترا، سلوکیه) و ترکمنستان (نساء، مرو) قرار دارد. بیشترین سفال های این سلسله را باید در میدان های جغرافیایی جستجو کرد. لیکن با توجه به این مسایل، تقسیم بندی ارائه شده در عمل در داخل مرزهای ایران زمین در موارد متعدد راهگشای محققان، و باستان شناسان جهت مطالعه این دوران بوده است.
این طبقه بندی 9 گانه هرینک بر اساس آخرین تغییر تحولات انجام شده توسط او می باشد که بعد از اصلاحات انجام شده ارائه شده است.
اکنون به توضیح، هر چند جزئی، مناطق 9 گانه هرینک می پردازیم:
منطقه جنوب غرب ایران:
از مهم ترین مناطق مورد مطالعه و بهترین مکان هایی که می تواند بیشترین اطلاعات را در خصوص سفال های قرن 2 و 3 قبل از میلاد به ما بدهند می توان به: مسجد سلیمان، برد نشانده، شوش (شرق آپادانا، در لایه های 5E . D شهر شاهی، II در لایه های3 . E . D و کاخ شانور در لایه3A ) اشاره کرد.
مناطق مورد مطالعه جنوب غرب ایران در قسمت های شرقی و شمال شرقی کوهستانی و در جنوب آن دشت خوزستان واقع شده است( Haerink & Boucharlat, 1991, 300 - 306 ).
اگر بخواهیم سفال های این منطقه را از نظر رنگ مطالعه کنیم، سفال رایج این منطقه به رنگ زرد روشن، نخودی و صورتی متمایل به نارنجی است که به وسیله یک روکش قرمز پوشانده شده اند هر چند سفال منقوش بسیار کمیاب است ( tlaerink, 1983, 25 ) لیکن ادامه نوعی سفال محلی از دوره قبل است.
در این دوره سفال های منقوش با زمینه نخودی یا نارنجی، آخرین سفال های منقوش هزاره اول قبل میلاد است و با رایج شدن لعاب و استفاده گسترده از آن در دوره هخامنشی نقش و تزئینات روی سفال های ساده جای خود را به لعاب می دهد.
سفال های منقوش در قرن دوم قبل از میلاد پس از رواج سفال های لعابی از بین رفت.
از نظر فرم شکل هم می توان به برخی از فرم ها اشاره کرد که در آن برخی از اشکال یونانی نیز به چشم می خورد. از جمله: جام های کم عمق، فنجان های کم عمق با لبه های برجسته که تحت عنوان بشقاب ماهی شناخته می شوند. ( Tampson, 1934, 435) سفالهای لعابدار از نیمه قرن دوم قبل از میلاد تا قرن دوم میلادی از شوش بصورت تدریجی تکامل یافتند.
از رنگ های به کار رفته در این لعاب سفال ها که به نوعی تداوم لعاب دوره هخامنشی است، اما در سطح و کیفیتی بالاتر، می توان به سفید، زرد، آبی، سبز اشاره کرد.
تعدادی از اشکال سفالی وابسته به فرم های رایج بین النهرین دیده می شود. علاوه بر این ساخت سفال های جلینگی نیز در شوش دیده می شود. (Haerinck, 1983, 42)
منطقه غرب ایران
همانطور که در پیشتر ذکر شد غرب ایران توسط اشکانیان دیرتر از مرزهای شرقی تحت سلطه قرار گرفت در ضمن مرز جغرافیایی غرب ایالت اشکانی آن روزگار با مرز امروزی بسیار تفاوت دارد اما آنچه مسلم است حفاری های صورت گرفته در: نوشیجان، همدان، کنگاور، بیستون، قلعه یزدگرد، تخت سلیمان و خورهه بدست آمده است. (Haerinck & Bucharlat, 1991, 304 - 306 )
هرینک پس از مطالعات مربوط به این دوره در نهایت در جمع بندی توانست دوره بندی ای برای این مرحله ارائه کند. که عبارت بودند از : 1- دوره اولیه 2- دوره میانی 3- دوره متأخر (هرینک 1367، 124 – 11).
دوره اولیه : (250 تا 175 ق . م)
که البته برخی این دوره را مابین سال های 250 – 150 ق . م میلاد تاریخ گذاری کرده اند. (کامبخش فرد 1380، 404 ) از گونههای سفال این دوره هرینک سه گونه سفال: معمولی، منقوش، لعابدار را از دوره اول برگزیده است که اکثراً به حالت چرخ ساز می باشند.
در این دوره سفال منقوش دالبری که مشخصه آن نقوش دالبری آویزان است و سفال منقوش مثلثی که نقش مایه آن هاشورزده و آویزان است، تولید می شده است. در این دوران ظروف دالبری منقوش به وجود آمدند و در نواحی جنوبی و مرکزی، ظروف مثلثی از دوران هخامنشی ادامه پیدا کرد. نقوش این ظروف مایل به قرمز، قهوه ای مایل به قرمز یا قهوه ای تیره است. این ظروف تا قرن اول . ق . م به صورت ویژگی مشخصه دوره اشکانی است در این منطقه تولید می شد. ( Ibid . p . 305)
در مناطقی چون یانیق تپه علاوه بر سفال منقوش مثلثی، سفال منقوش سبک اردبیل نیز دیده شده است. یعنی سفال هایی که اغلب با نقش مایه های مثلث های هاشورزده لوزی های هاشورزده، نقوش بادبانی شکل و مثلث های به هم چسبیده و تزئینات پیکره های نقاشی شده است.
فهرست مطالب
|
شماره صفحه |
|
چکیده .................................................................................................................................................... |
1 |
|
مقدمه ...................................................................................................................................................... |
2 |
|
فصل اول، بررسی ویژگیهای ناحیه ابهر و خرمدره ........................................................................... |
7 |
|
|
جغرافیای طبیعی ................................................................................................................... |
8 |
|
موقعیت جغرافیایی و وسعت ................................................................................................ |
8 |
|
توپوگرافی و ارتفاعات منطقه ابهر و خرمدره ........................................................................ |
8 |
|
زمین شناسی ......................................................................................................................... |
9 |
|
هیدروکلیماتولوژی ................................................................................................................ |
12 |
|
بارندگی ................................................................................................................................ |
12 |
|
درجه حرارت ....................................................................................................................... |
13 |
|
رطوبت نسبی ........................................................................................................................ |
13 |
|
باد ......................................................................................................................................... |
13 |
|
تبخیر ..................................................................................................................................... |
14 |
|
منابع آب ............................................................................................................................... |
14 |
|
وضعیت خاکها .................................................................................................................... |
15 |
|
پوشش گیاهی ....................................................................................................................... |
15 |
فصل دوم، نگاهی به تاریخ اشکانی ..................................................................................................... |
17 |
|
|
مقدمه |
18 |
|
جغرافیای پارت |
27 |
|
ساختار حکومت اشکانی |
28 |
فصل سوم، سفال اشکانی |
44 |
|
|
سفال اشکانی |
45 |
|
منطقهی غرب ایران |
46 |
|
منطقهی آذربایجان |
56 |
|
شمال ایران |
57 |
|
شرق ایران (سیستان) |
57 |
|
جنوب ایران |
58 |
فصل چهارم، بررسی باستانشناختی |
60 |
|
فصل پنجم، گونهشناسی سفالهای اشکانی منطقه |
177 |
|
فصل ششم، تجزیه و تحلیل دادهها |
231 |
|
فصل هفتم، نقشهها و نمودارها |
237 |
|
فصل هشتم، خلاصه و نتیجهگیری |
261 |
|
فهرست منابع |
265 |
قیمت فایل فقط 12,500 تومان
دسته: علوم پایه
پایان نامه بررسی اتم در خدمت کشاورزی و منابع طبیعی در 155 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 7,000 تومان
پایان نامه بررسی اتم در خدمت کشاورزی و منابع طبیعی در 155 صفحه ورد قابل ویرایش
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه..................................................................................................................... 1
منابع انرژی قبل از اتم.......................................................................................... 2
اتم های نشاندار در خدمت صنعت پزشکی و کشاورزی...................................... 5
کشاورزی.............................................................................................................. 6
داروسازی............................................................................................................. 11
پزشکی................................................................................................................... 12
رادیوبیولوژی........................................................................................................ 23
بررسی تأثیر تشعشع بر جسم زنده...................................................................... 24
نگرانی از تزاید باریم 140 در جو........................................................................ 27
استفاده از رادیوایزوتوپها در بررسی های زراعت.............................................. 28
آینده به انرژی اتمی تعلق دارد.............................................................................. 33
لزوم استفاده از انرژی اتمی در برنامه های اقتصادی کشاورزی و آبیاری........ 37
ازدیاد محصولات کشاورزی به وسیله پرتوافکنی................................................ 40
اثرهای ژنتیکی اشعه مختلف یونساز تأثیر دانسیته یونی این اشعه...................... 50
مطالعه عمل کربن گیری در گیاهان به وسیله ایزوتوپها....................................... 57
جذب کربن توسط ریشه گیاهان............................................................................ 70
بررسی عناصر مفید در رشد گیاهی با استفاده از رادیوایزوتوپ ها................... 74
استفاه از ایزوتوپ ها رادیواکتیو در بررسی جذب موادغذایی توسط برگ.......... 87
استفاده از مواد رادیواکتیو در دفع آفات.............................................................. 92
راه جدید بررسی آفات و سموم............................................................................ 95
علامت گذاری موش کور زیرزمینی با حلقه رادیوکبالت....................................... 103
از بین بردن نسل حشرات بوسیله پرتوافکنی........................................................ 104
فیزیولوژی حشرات و بررسی کشندگی سموم..................................................... 107
کشتن سخت بالپوشان با اشعه.............................................................................. 111
پرتوافکنی اتمی و حفاظت فرآورده های کشاورزی.............................................. 117
پرتوافکنی ارگانیسم زنده....................................................................................... 134
اثر اشعه روی طعم مواد غذایی............................................................................ 136
حفاظت ماهی.......................................................................................................... 141
فرآورده های شیر................................................................................................. 142
مضار زاید رادیواکتیو باران تشعشعی و استرنسیوم- 90.................................. 145
آلودگی آبهای آشامیدنی با مواد زائد رادیواکتیو 147......................................... 147
باران تشعشعی...................................................................................................... 150
بیماری ناشی از تأثیر پرتوها................................................................................ 153
با ساختمان اولین پیل اتمی بوسیله انریکوفرمی دانشمند معروف ایتالیائی سبب شد که دانشمندان از انرژی اتم در پیشبرد علوم وصنایع، کشاورزی و پزشکی استفاده نمایند، بطوریکه امروزه کمتر رشته علمی و صنعتی است که در تحقیق و گسترش آن از رادیو ایزوتوپها استفاده نگردد. مثلا در پزشکی برای بهبود وضع محصول و حفظ آن از آفات در علوم و صنایع برای مطالعات گوناگون استفادههای شایان توجهی میگردد.
این کتاب حاوی اطلاعات کلی در زمینه پیشرفت همه جانبه و چشمگیر کاربر در رادیوایزوتوپها در رشتههای مختلفه علوم و فنون بخصوص در رشتههای کشاورزی، علوم، داروسازی و پزشکی است و در آن از موارد استعمال رادیوایزوتوپها در رشتههای کشاورزی و ژنتیک پرتوی به تفصیل بحث شده است و از خطرات ومضار مواد رادیواکتیو حاصله از انفجارات اتمی و همچنین پیشبینی نقش رادیوایزوتوپها در پیشرفتهای آینده در رشتههای مختلفه علوم، صنایع و کشاورزی سخن بمیان آمده است.
منبع انرژی بشر در گذشته دور منحصر به قوای عضلانی انسان و انرژی آفتاب بوده است. بعدها آتش کشف گردید و از جریان آب رودخانه ها برای حمل و نقل استفاده شد از اینرو کشف آتش را میتوان یکی از مهمترین یافته های بشر دانست.
کلیه منابع انرژی غیر از نیروی اتم در نتیجه تأثیر خورشید بوجود آمده است و به زبان دیگر باستثنای انرژی مواد رادیواکتیو منبع عموم انرژی ها خورشید است زیرا رشد گیاهان در پرتو نور خورشید انجام میشود و غذای حیوانات بطور مستقیم یا غیرمستقیم از مواد آلی گیاهی نتیجه می گردد.
نفت و ذغال سنگ که از بقایای گیاهان و موجودات ادوار معرف الارضی باقی مانده است انرژی ذخیره شده ایست که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد حرارتی که از سوختن ذغال و نفت بوجود میآید همان انرژی تابشی خورشید است که در طول صدها میلیون سال در رستنی ها انباشته شده است.
انرژی اتمی در یافته های تازه بشر است و آن را میتوان از مهمترین اکتشافات بشر دانست یعنی برای نخستین بار بر پایه اصول فرضیه نسبی از انیشتن این نتیجه به دست آمد که جرم نوعی از انرژی است و ممکن است این دو را به یکدیگر تبدیل نمود.
بعدها صحت فرضیه انیشتن به ثبوت رسید و این فکر قوت گرفت که به جای استفاده از ذخائر جزئی انرژی خورشید از نیروی از بند رسته اتم برای پیشرفت بشریت استفاده شود باید توجه داشت که خود زمین هم از لحاظ حرارت درونی و رادیواکتیویته قشر آن یک نوع منبع انرژی محسوب میشود ولی به علت ناچیزی این انرژی مقابل انرژی اتمی نمی توان آن را مورد استفاده قرار داد.
امروزه از نیروی فراوان اتم در راه علم و صنعت و کشاورزی استفاده میشود و کیمیاگران عصر حاضر عنصری را به عنصر دیگر تبدیل میکنند و با استفاده از اجسام رادیواکتیو به معالجه بیماریها می پردازند.
از هم اکنون این سؤال پیش میآید که در صورتی که پس از سالیان دراز ذخیره موادی که در راکتورهای اتمی به عنوان سوخت به کار می رود به پایان برسد چگونه میتوان به انرژی تازه ای دست یافت.
جمعی از دانشمندان به فکر استفاده مؤثر از انرژی خورشید افتاده و در این راه به کوشش خود ادامه می دهند اکنون روشن شده است همچنان که از شکافته شدن هستههای سنگین اورانیوم مقادیر مشابهی انرژی به دست میآید از پیوند هسته های سبک نیز انرژی فراوانی به دست میآید.
در هر دو حالت فوق الذکر جرم کاهش می یابد و این کاهش جرم است که سرچشمه انرژی عظیم اتمی و به عبارت صحیح تر انرژی هسته ای می گردد. تهیه انرژی را به توسط شکافتن هسته های سنگین فیسیون و چگونگی تولید انرژی را به روش پیوند هسته های سبک فوزیون مینامند. در روش نخستین از انشقاق عناصری از قبیل اورانیوم و توریوم انرژی حاصل میشود و در روش دوم از اتمهای سبک مانند هیدروژن استفاده به عمل میآید برای انجام عمل پیوند هسته یا فوزیون بایستی هسته دو اتم را به شدت به هم برخورد داد تا به هم پیوند خورده در هم فرو روند بدیهی است که نیروی دافعه الکترواستاتیکی هسته مانع بزرگی در این راه محسوب میشود. به نظر دانشمندان به منظور بالا بردن سرعت هسته ها از افزایش درجه حرارت می بایست استفاده نمود. و در صورتی که در محفظه ای موفق به تأمین حرارت مورد لزوم برای انجام واکنش فوزیون بشویم مشکل تهیه انرژی بشر برای همیشه حل خواهد شد. متأسفانه محاسبات ریاضی لزوم صدها میلیون درجه حرارت را ثابت می نماید که عملا به دست آوردن آن در کره ما غیر مقدور است با این حال آینده چندان تاریکی در پیش دانش بشری وجود ندارد زیرا تاکنون به کمک ماشینهای بسیار عظیم موفق شده اند که برای زمانهای خیلی کوتاه عمل پیوند هسته یا فوزیون را انجام دهند.
دانشمندان امیدوارند که در آینده کوره های فوزیون آزمایشی را به کار اندازند و در نقاط مختلف جهان از آن بهره برداری نمایند با اینکه تاکنون همه مسائل حل نشده ولی بیشک روزی این مشکلات حل خواهد شد و بشریت به انرژی فراوانی دست خواهد یافت. در این صورت هیدروژن موجود در تمام اقیانوسها یکی از مواد اولیه پیوند هسته ای را به دست میدهد. هیدروژن سنگین که نسبت به ئیدروژن معمولی فوق العاده کمیاب است سوخت بسیار مناسبی برای کوره های فوزیون محسوب میشود در هر 6400 اتم هیدروژن یک اتم ئیدروژن سنگین وجود دارد. معذالک مقدار هیدروژن سنگین اقیانوسها برای مصرف یک میلیون سال بشر کافی است و در صورت موفقیت در انجام عمل فوزیون کره ما از انرژی فراوان بهره مند خواهد شد و بشریت از سلامت و آسایش و رفاه بیشتری بهرهمند خواهد گردید.
حفاظت ماهی
چندین آزمایشگاه تا به حال بررسیهائی روی حفاظت ماهی با استفاده از گندزدائی سرد نموده اند که مهمترین این تحقیقات در این زمینه توسط J.J.R. Nickersom در انستیتو تکنولوژی ماساچوست انجام شده است نتایج گندزدائی ماهی خیلی بهتر از گوشت است زیرا طعم و بوی ناخوشایند آن کمتر بوده است ولی با در نظر گرفتن کمی بو باز برای اینکه محصول قابل عرضه در بازار باشد باید پس از گندزدائی آنرا در یخچال نگاهداری نمود.
در اینجا هانان اظهار نظر میکند که عمل حفاظت ماهی در دو مرحله چندان ارزان نمی گردد که بتوان به معیار صنعتی مورد استفاده قرار گیرد آنچه که در اینجا شایان توجه است آنست ماهی بدون چربی نتایج بهتری نسبت به شاه ماهی و ماهی اسقومری نشان میدهد و بوی ترشیدگی در گروه دوم زودتر مشاهده می گردد.
فرآورده های شیر
بدون تردید بررسی چگونگی استفاده از گندزدائی سرد روی محصولات شیری حائز کمال اهمیت است ولی در این مورد یک نکته ایرانیز باید توجه داشت. و آن اینست که قیمت چنین عملی باید با روش های موجود از قبیل پاستوریزاسیون و غیره برابری نماید.
با اینکه سبزیجاتی نظیر سیب زمینی و پیاز دارای دوره خواب زمستانی هستند ولی در تحت شرایط طبیعی چنین سبزیجاتی شروع به جوانه زدن می نمایند مگر اینکه درجه حرارت بسیار پائین آورده شود.
در اینجا نیز اشعه میتواند جوانه زدن پیاز و سیب زمینی را تحت کنترل قرار دهد و در باروری و رسیدن میوه هائی مانند موز و گلابی مورد استفاده قرار گیرد. یا به گفته دیگر تشعشعات اتمی راه تازه ای را می گشاید و موجب میشود که بتوان میوه یا سبزیجات مورد تابش قرار گرفته را زمان بیشتری نگاهداری نمود. تجربیات مفیدی در این رشته توسط E.Christen Sen, A.H. Sparrow در آزمایشگاه ملی بروک هیون تا به حال انجام شده است در آزمایشاتی که روی سیب زمینی انجام پذیرفت سیب زمینی ها را با دوزهای مختلف اشعه که از 1250 تا 000/100 Rep متفاوت بود مورد پرتوافکنی قرار دادند. سپس سیب زمینی های مزبور را در سرما انبار نموده و حالات دو گروه را در زمان های مختلف مورد بررسی قرار دادند از حاصل این بررسیها روشن شد که جوانه زدن در دوزی برابر 000/5 Rep کم می گردد و در دوز 000/20 Rep یا بیشتر جوانه زدن در انبار به هیچ وجه پدیدار نمی گردد. و چنین سیب زمینی هائی را میتوان به طور رضایت بخش برای مدت 18 ماه انبار نمود.
در آزمایشاتی که در بروک هیون انجام گردید اشعه گاما به کار برده شد و چون این اشعه به طور عمیق در غده ها نفوذ نمود و نسبتاً در بافت های داخلی نیز مؤثر واقع شد و موجب تغییر رنگ این قسمت از سیب زمینی ها در برابر هوا گردید. تیم هانان در کامبریج کوشش نمود که تکنیکی به وجود بیاورد که این رنگ قهوه ای تیره داخلی را به حداقل تقلیل دهد.
با استعمال اشعه کاتودیک (2 میلیون الکترون ولت) روشن گشت که میتوان چشمک های سیب زمینی را از فعالیت بازداشت ولی در این حال نیز مشاهده شد که غده های سیب زمینی مورد پرتوافکنی زودتر از سیب زمینی های معمولی قهوه ای می گردند. طبق مطالعاتی که شده ظاهراً این خاصیت تغییر رنگ به علت اثر اشعه روی مواد شیمیائی سیب زمینی و بخصوص روی سیستم انزیم ها است. از این رو دوزی برابر 000/10 Rep برای سیب زمینی مفید تشخیص داده شده ولی حتی با استعمال چنین دوز پائینی مخارج این عمل برای مصارف عمومی بسیار زیاد خواهد بود.
روش حفاظتی سبزیجاتی مانند سیب زمینی و پیاز برای مصرف چندی از قبیل استفاده از این مواد در زیر دریائیها بسیار مفید است.
تیم دانشگاه میشیگان به سرپرستی پروفسور برونل مطالعاتی روی چگونگی کنترل رسیدگی میوه ها توسط اشعه نمودند. این دانشمندان موز را مورد آزمایش قرار داده و دوزهائی از 10000 تا 1000000 Rep بکار بردند و دریافتند که میتوان موز را در تحت شرایط بسیار خوبی به مدت زیاد نگاهداری نمود. از این نتایج چنین مفهوم شد که عمل فیزیولوژیکی را که موجب نرم شدن میوه ها و فساد آنها می گردد میتوان به وسیله پرتوافکنی کنترل نمود. چنین دوزی پوست میوه را متاثر می سازد و ضمناً موجب تیرگی پوست می گردد در مورد سیب زمینی نیز همین وضع وجود دارد و در صورتی که تولید ما جنبه تجارتی به خود گیرد بایستی این تیرگی به حداقل تخفیف یابد.
قیمت فایل فقط 7,000 تومان
دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی اجرای اسکلت بتنی در 115 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 5,000 تومان
قیمت فایل فقط 5,000 تومان
دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی و طراحی رباط شوینده در 94 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 7,400 تومان
پایان نامه بررسی و طراحی رباط شوینده در 94 صفحه ورد قابل ویرایش
1-1) روشن دستی (سنتی)
2-1) روش اتوماتیک
1-2) کارواش اتوماتیک تونلی یا ریلی
2-2) کارواش اتوماتیک ثابت یا سه برس
3-2) بررسی کلی مکانیزم کارواش اتوماتیک
4-2) بررسی مکانیزم کارواش اتوماتیک ثابت و ریلی
1-1) معرفی اجزای پنیوماتیکی
1-3-1) تولید هوای فشرده
2-3) قطعات مدار کنترل نیوماتیک
2-3-1) سیلندرهای نیوماتیک
2-3-2) سیلندرهای یک طرفه
2-3-3) سلیندرهای دو طرفه
3-3) مشخصات سلیندرهای نیوماتیک
3-3-1) نیروی سیلندر
3-3-2) مصرف هوا
3-3-3) سرعت پیستون
3-3-4) بارهای کمانشی روی میله پیستون
3-3-5) شیرها
3-3-6) شیرهای راه دهنده
4-3) مشخصات شیرها از نظر عملکرد
5-3) روشهای تحریک شیرها
6-3) شیرهای کنترل جریان
7-3) موتورهای بادی
8-3) سیستم کنترل
8-3-1) کنترل مدار باز
8-3-2) کنترل مدار بسته
9-3) مدارهای کنترل منطقی
9-3-1) عملیات اصلی
9-3-2) عملیات جانبی
9-3-3) عملیات ترکیبی
10-3) تجهیزات خط هوا، فیلتر و روغن زن
10-3-1) روغنکاری
10-3-2) جریان یک جهته
10-3-3) جریان دو جهته
10-3-4) روغن زنهای غبار روغن (مه روغن)
11-3) دبی جریان هوا
11-3-1) جریان ساده:
11-3-2) جریان پیچیده:
12-3) روغن روغنکاری
13-3) وضعیت نصب
14-3) فیلترها
14-3-1) اجزاء فیلتر
15-3) اندازه دستگاهها
16-3) بلبرینگهای خطی
17-3) سنسور U1tra Sonic
1-2) انواع کمپرسور
1-4-1) کمپرسورهای رفت و برگشتی
1-4-2) کمپرسروهای دورانی
2-4) نصب کمپرسورها
3-4) نصب سیستم خطوط لوله اصلی
1-3) محاسبه شقف فرچههای کناری
1-5-1) انتخاب الکتروموتور
1-5-2) اجزای شفت واسطه
1-5-3) محاسبه Pulley و تسمه V شکل الکتروموتور و فرچهها 113
2-5) محاسبه قطر شفت مجموعه 3 تایی
3-5) محاسبه چرخهای فریم متحرک
4-5) محاسبه طنابها (سیم بوکسلها)
4-5-1) روغن کاری طنابها
4-5-2) جلوگیری از رنگ زدگی طنابها
4-5-3) محاسبه پولی طناب
5-5) محاسبه قطر پیستون جک بالابر افقی
6-5) مدار کنترل
نیاز ما در اختراع استا و زاییده شرایط، هر اختراعی در ابتدا با برآوردن یک نیاز به بار مینشیند و در گذشت ایام، این هماهنگی با شرایط (اعم از زمان و مکان و …) است که موجبات رشد و پویایی آن را فراهم میسازد.
پوشیده نیست که در دنیای امروز، همراه با افزایش روز افزون جمعیت بشر، برای کنترل نظم بشری، بهادادن به عوامل از جمله، زمان، منابع تجدید ناپذیر انرژی، سرمایه و منابع حیاتی، اهمیتی بیش از پیش دارد که همانا باعث نگاههای موشکافانهتر در طراحی های صنعتی شده که عدم توجه به این امور در هنگام نشدن به مدنیزاسیون روز جهان نتیجه نخواهد داشت جز باز ماندن بیشتر از غافله جهان مدرن امروز.
لذا با عنایت به مطالب فوق، بر آن شدیم تا با انتخاب طرحی بنام طراحی رباط شوینده ضمن گام برداشتن در جهت طراحی هدفمند نشان دهنده تأثیر مطلوب مدرنیزاسیون حتی در دم دست ترین شئونات زندگی روزمرده باشیم.
با امید به حصول این خواسته، پروژه طراحی رباط شوینده را تقدیم میکنم.
فصل اول:
بررسی متداول شستشوی اتومبیل
(عیوب و محاسن)
1-1) روش دستی (سنتی)
روشهای دستی طبق یک سری علل خاص مورد استفاده قرار میگیرند که تعدادی از این عوامل عبارتند از:
1- پایین بودن هزینه راه اندازی و نگهداری
هزینه را اندازی تنها شامل خری تأسیسات از جمله پمپ آب، کمپرسور هوا، و در صورتی که تمایل به ارائه سرویس شستشو با آب گرم نیز باشد، نیاز به یک دیگر آب و مشعل و یک سیستم لولهکشی اضافی خواهد بود که تعداد محدودی از مراکز شستشوی اتومبیل از این سیستم اضافه استفادهع میکنند که در فصول بعدی در مورد هر یک از سیستمهای تأسیساتی بطور کامل توضیحاتی ارائه میشود.
از طرفی با توجه به نبودن سیستم تاسیساتی پیشرفته و یک سیستم ساده، هر تعمیر کار آشنا به تأسیسات از عهده تعمیر آن بر میآید و نیاز به تخصص ویژه در این زمینه نمیباشد و مزیت دیگر وجود چندین پمپ از کار بیافتد باعث مختل شدن کل سیستم نخواهد شد و سیستم با بقیه پمپها به کار خویش ادامه خواهد داد.
2- پایین بودن هزینه نیروی انسانی:
با توجه به شرایط کاری که اکثر نیروهایی که در این مراکز مشغول به کار میباشند از دستمزد بسیار پایین برخوردارند بطوری که حتی آگاهی دستمزد کارگران بصورت انعام پرداخت میشود.
3- جا افتادن این تفکر در روش سنتی اتومبیل تمیزتر میشود.
از آنجا که شرایط آب و هوایی و آلودگی موجود در نقاط شهری، در کشورهای مختلف با فرهنگ های مختلف، فرق میکند، لذا ماشینهای اتوماتیک طراحی شده در یک کشور، بازدة مطلوبی را (گاهاً) در سایر مناطق ندارند و به خوبی از عهده برطرف کردن کامل آلودگیهای مختلف بر نمیآیند. که این خود دلیلی ازجعیت روشهای دستی و سنتی در مقابل مشاشینهای اتوماتیک (کارواشها) در نزد عموم است.
4- سهولت راه اندازی:
با توجه به شرایط فوق، تعداد بسیاری از این نوع مراکز سنتی در سطح شهرهای کشورهای کمتر رشد یافته (از جمله شهرهای ایران و خصوصاً تهران) دیده میشود.
بطوریکه که در هر منطقه شهری، حداقل یک لی 2 عدد از این دست مراکز وجود دارد که تماماً زاییده شرایط خاص اقتصادی و اجتماعی و نیز سهولت راه اندازی آنها است.
- دلایلی که عنوان شد، مزایایی بودند که باعث میشد تا اکثریت سرمایه گذاری و مشتریان به این نوع مراکز سنتی روی آورند ولی این روشها نیز عاری از عیب نیست و این معایب باعث بهرهگیری از روشهای مدر نیزه میگردد، که اکنون به شماری از این معایب میپردازیم؛
1- لزوم استفاده از فضای زیاد:
شرایط حاکم بر سیستمهای دستی از جمله استفاده از چندین پمپ بطور همزمان یعنی شستشوی چندین ماشین در یک زمان که برای چنین شرایطی نیاز به فضای زیاد برای جادادن ماشینها و همچنین فضا باید به قدری باشد که آب حاصله از شستشوی ماشین به ماشین های دیگر برخورد نکند.
2- وابستگی شدید به نیروی انسانی:
از دیگر معایب سیستمهای دستی وابستگی شدید آنها به نیروی انسانی است.
بطوریکه این وابستگی شدید به نیروی انسانی به عنوان یکی از ضعفهای سیستم مطرح میباشد چرا که عوامل متعددی از جمله بالا رفتن درصد خطا و اشتباه در مساعات پایانی کار و طبیعت نکردن هر بخش از یک سیستم و اصلوب یکسان مملول عامل نیروی انسانی میباشد.
- اتلاف زمانی
از آنجا که درشستشوی دستی از نیروی انسانی استفاده میشود، لذا زمان مشخصی برای شستشوی هر ماشین قابل تصور نیست و در شرایط مختلف سرعت کار کارگران متفاوت است که این خود باعث افزایش وقت و کاهش راندمان در اواخر ساعات کاری گران میشود و همچنین پروسه شستشو در این کارواشها به گونهای است که باعث اتلاف و صرف وقت زیاد میشود، چنانچه در بعضی مواقع و یا در بعضی از روزها به دلیل ازدحام مشتری و بالا بودن زمان شستشو، باعث میشود تا بسیاری از مشتریان از شستشوی اتومبیل خود صرفنظر کرده و یا به مراکز دیگری مراجعه نمایند.
4- مصرف بیش از حد لازم آب و مواد شوینده
چون افرادی که در سیستمهای سنتی از قدام به شستشوی ماشین میکنند با توجه به شرایط و میزان آلودگی ماشین روش شستم آنها نیز متفاوت است و با توجه به شرایط و میزان آلودگی ماشین روش شستن آنها نیز متفاوت است و با توجه به خطای همیشگی و با توجه به اتوماتیک نبودن انتقال جهت آب از یک سمت ماشین به سمت دیگر، ماشین آب بسیاری هدر میرود و با توجه به آماری که موجود است برای شستن هر ماشین اکثر کارواشها اصلاً به میزان آلودگی توجهی نمیکند و تنها فرض بر این است که کل سطح ماشین میبایست با کف (مواد شوینده) پوشیده شود و روش این کار به گونهای است که کف بوسیله سطح به روی ماشین پاشیده می شود که در این روش مواد شوینده بسیاری به هدر رفته و بر روی زمین ریخته خواهد شد.
5- راندمان نامطلوب و پایین
نتیجه منطقی کلید عوامل فوق، چیزی جز راندمان پایین سیستم نخواهد بود.
2-1) روش اتوماتیک (Car wash)
با توجه به نکات برشمرده شده در مورد سیستمهای سنتی شستشوی اتومبیل، و اراندمان پایین این روش، نیاز به روشهای اتوماتیک (car wash) یک امر بدیهی است ولی همین کارواش اتوماتیک بدون عیب نیست و نقایص خاص خود را دارد که به بعضی از نقایص عمده آن اشاره خواهیم کرد؛
1- هزینه بالای تعمیر و نگهداری
چون در کارواش از مدارهای کنترلی و سیستمهای هیدرولیک استفاده میشود، بنابراین برای تعمیر آنها میبایست از افراد مشخص استفاده نمود که مبالغی را که برای دستمزد میبایست پرداخت شود بالا میباشد و یکی از دلایل بالا بودن هزینه تعمیر ونگهداری رباطهای شوینده این است که این رباطها وارداتی هستند و از کشورهایی مانند آلمان و ایتالیا و … وارد میشوند و اغلب برای نصب و یا تعمیر آنها میبایست از متخصصان خود آنها استفاده نمود که دستمزد آنها اغلب بر مبنای دلار میباشد که هزینه بسیار بالایی خواهد داشت.
- زیادی هزینههای اولیه راه اندازی
چندین نوع رباط شوینده وجود دارد که در فصل بعدی بطور مفصل در مورد آنها صحبت خواهیم نمود. ولی به طور معمول یک نوع رباط شوینده تونلی است که هزینه بسیار بالایی بر نصب و راه اندازی دارد و به صورت ریلی است و نوع دیگر رباط شوینده بصورت سه برس میباشد که هزینه بسیار کمتری نسبت به رباط شوینده تونلی دارد.
3- استهلاک بالای دستگاهها
رباطهای شوینده تونلی دارای بیشترین استهلاک در نوع خود میباشند چون در یک محیط بسته و مرطوب میباشد و چون اکثر قطعات فلزی میباشند، بنابراین بعد از مدتی به تعمیر و حداقل چک کردن تمامی قطعات دارد.
4- از کارافتادن کل سیستم توسط کوچکترین عیب
از کار یک قسمت باعث از کارافتادن کل سیستم میگردد چرا که سیستم رباطهای اتوماتیک یک پارچه و به هم پیوسته میباشد و با هم هماهنگ هستند خصوصاً در رباطهای شوینده سه برس این هماهنگی بیشتر است و با از کار افتادن مثلاً یک جک هیدرولیک، کل سیستم کار به حالت معلق در میآید و این حالت تا پایان عملیات تعمیر باقی خواهد ماند. که این خود مستلزن وجود یک نیروی متخصص بطور همیشگی است که این خود باعث بالا رفتن هزینه خواهد شد.
تاسیسات بکار رفته در رباط شوینده (کارواش اتوماتیک)
1-4) انواع کمپرسور
کمپرسورها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند، کمپرسورهای با جابجایی ثابت و توربوکمپرسورها. هر دسته از این کمپرسورها نیز انواع مختلفی دارند. توربوکمپرسورها قادرند مقدار هوای فشرده زیاد تا خیلی زیاد با فشار کم تولید کنند. این کمپرسورها برای ظرفیت های کمتر از 600 m3/min اقتصادی نیستند. همچنین این کمپرسورها به تنهایی نمی توانند فشار موردنیاز مدارات نیوماتیک را تأمین کنند، مگر اینکه به صورت چند مرحله نصب شوند، به طوری که به ندرت از توربو کمپرسورها برای تغذیه تجهیزات نیوماتیک استفاده میشوند. دو نوع شاخص از کمپرسورهای با جابجایی ثابت، کمپرسورهای رفت و برگشتی و کمپرسورهای دورانی هستند که خود انواع متنوعی دارند. معمولاً برای تغذیه مدارهای نیوماتیک از انواع کمپروسرهای با جابجایی ثابت استفاده میشود.
1-4-1) کمپرسورهای رفت و برگشتی
این کمپرسورها (شکل 1) از رایج ترین کمپرسورها هستند و به صورت ثابت و قابل حمل طراحی و ساخته میشوند. ظرفیت این کمپرسورها از مقادیر خیلی کم تا مقادیر بیش از 500 m3/min میباشد. این کمپرسورها قادر هستند فشارهای تا 6 bar و ندرتاً تا 10 bar را در یک مرحله تولید کنند. با نصب این کمپرسورها به صورت دو مرحله ای میتوان براحتی به فشار 15 bar دست یافت. در برخی موارد میتوان فشارهای تا 250 bar را نیز با استفاده از کمپرسورهای رفت و برگشتی سه و چهار مرحله ای، ایجاد نمود.
شکل 1-4- نمایش شماتیک یک کمپرسور رفت و برگشتی
برای مصارف نیوماتیک، معمولاً از کمپرسورهای یک یا دو مرحله ای (در صورتی که فشار بیش از 6 bar موردنیاز باشد، ترجیحاً کمپرسور دو مرحله ای) استفاده میشود.
1-4-2) کمپرسورهای دورانی
در میان انواع کمپرسورهای دورانی با جابجایی ثابت، کمپرسورهای دورانی با پره های لغزنده از بقیه انواع رایج تر هستند. بقیه انواع به ندرت برای مصارف نیوماتیک مورد استفاده قرار می گیرند. در کمپرسورهای دورانی با پره های لغزنده (شکل 2)، محور دورانی (روتور) نسبت به محفظه سیلندر به صورت خارج از مرکز واقع شده است و بدین ترتیب یک فضای هلالی شکل در سیلندر ایجاد می گردد. با طراحی پوسته سیلندر به صورت مناسب این فضای هلالی شکل به دو قسمت مکش و دمش تقسیم می شود. فضای بین روتور و سیلندر توسط پره ها کاملاً آب بندی می شود. با چرخش روتور در جهت حرکت عقربه های ساعت (شکل 2)، هوا به داخل فضاهای در حال انبساط بین پره ها از طرف چپ پر می شود. با حرکت پره های لغزنده به طرف راست، هوای محبوس شده بتدریج فشرده خواهد شد. مزیت عمده این نوع کمپرسور، روانی گردش و جریان پیوسته هوای فشرده خروجی از آن است. این کمپرسورها در یک مرحله قادرند، فشار تا 4 bar و در دو مرحله تا 8 bar ایجاد نمایند. همچنین ظرفیت این کمپرسورهای پره دار دورانی ممکن است به 100 m3/min برسد.
شکل 2-4- شکل شماتیک یک کمپرسور دورانی با پره های لغزنده
ظرفیت یک کمپرسور عبارتست از مقدار هوایی که فشرده شده و از کمپرسور خارج می شود. در واقع ظرفیت، حجم هوای ورودی، در شرایط فشار عادی اتمسفری و دمای محیط، به کمپرسور می باشد.
2-4) نصب کمپرسورها
کمپرسورهای قابل حمل فقط برای سرویس کاری و آزمایش مدارات نیوماتیک به کار می روند. برای موارد دیگر تقریباً همیشه از واحدهای نصب شده تولید و توزیع هوای فشرده برای تغذیه مدارات نیوماتیک استفاده می شود. این کمپرسورهای ثابت و تجهیزات مربوط به آن بایستی مطابق با دستورالعملهای ارائه شده از طرف سازنده نصب گردد. در واحدهای بزرگ تولید هوای فشرده معمول است که کمپرسورها را از طریق پایه های ارتعاش گیر بر روی فونداسیونهای خاص نصب نمایند تا از انتقال لرزش واحد به دیگر قسمتها و دستگاهها جلوگیری گردد.
قیمت فایل فقط 7,400 تومان
دسته: علوم انسانی
پایان نامه بررسی قرآن در قرآن در 261 صفحه ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 19,000 تومان
قیمت فایل فقط 19,000 تومان