دسته: عمران
پایان نامه بررسی هیدرولیکیو هیدرولوژیکی راه و ابنیه های فنی در طرح هندسی راه و ارائه مدل ریاضی
قیمت فایل فقط 12,000 تومان
پایان نامه بررسی هیدرولیکیو هیدرولوژیکی راه و ابنیه های فنی در طرح هندسی راه و ارائه مدل ریاضی
چکیده :
ازمسائلی عمده ای که در راههای کوهستانی و صعب العبور مطرح است نقش مسائل آبی و اثرات یخبندان و رعایت کلیه مشخصات فنی در طرح هندسی راه و روسازی است . از آنجایی که در طی مدت بهره برداری در این مناطق بطور متناوب روسازی در شرایط مرطوب ، یخبندان و خشک است لذا مطالعات اساسی این شرایط مبنای حفظ و نگهداری رویه آسفالتی بوده و جزو شرایط آئین نامه ای در مشخصات فنی راهداری محسوب میشود . در طراحی روسازی و طرح هندسی راه اکثر روابط و معادلات مورد استفاده ضوابط راهسازی و روسازی بر اساس تحقیقات انجام گرفته میباشد . این تحقیق بیان ارتباط بین مسائل هیدرولوژیکی و هیدرولیکی و خرابی به وجود آمده و شروع فصل جدیدی در تعیین ضوابط راهداری است که بایستی در ضوابط راهسازی روسازی راه به عنوان یک پارامتر کنترل کننده مد نظر قرار گیرد و به عنوان اولین ضابطه ریاضی راهداری میزان شدت خرابی سالانه بر اساس شیب طولی و متوسط ترافیک روزانه عبوری ارائه شده است .
مقدمه :
تحقیقات و مطالعات انجام گرفته در زمینه خرابی روسازی آسفالتی و ارائه طرق در مورد پیشگیری و کنترل آنها به مسائل طراحی روسازی و هندسی راه محدود شده و همواره اثر و نقش مسائل هیدرولیکی و هیدرولوژیکی و بطور کلی مسائل آبی در طرح هندسی راه کمتر مورد توجه قرار گرفته است و محققین فقط به بررسی اثر بارهای ترافیکی طرح بتن آسفالتی ، کیفیت و خواص مصالح ، نحوه اجرای لایه های روسازی و مسائلی از این قبیل پرداخته اند .
تعیین ابعاد مقطع پل
با توجه به مواردی که ذکر گردید ارتفاع عبور آب و هم چنین سطح مقطع عبور آب در رودخانه ، در محل احداث پل ، برای حالت دبی طغیانی (یا دبی مبنای محاسبه ) مشخص می گردد و در نتیجه می توان ابعاد مقطع پل را به شرح زیر و با توجه به شکل 2-10 معین نمود :
به علت وجود پایه های پل ، بالاجبار ، مطابق شکل 2-10 مقداری از سطح مقطع رودخانه توسط این پایه ها اشغال می گردد و لازم است ارتفاع H به اندازه ای انتخاب شود که سطح L? H برابر مساحت محاسبه شده ? گردد . معمولاً تراز زیر دال پل می بایست بالاتر از ارتفاع H قرار گیرد . این اختلاف ارتفاع حداقل برابر 40 سانتی متر و به لحاظ عبور درختان و اشیای مختلف از زیر پل به هنگام وقوع سیلاب مفید است و چنانچه در منطقه ای که پل احداث می گردد احتمال غلتیدن سنگ های بزرگ از بالای کوه ها وجود داشته باشد و یا احتمال ریشه کن شدن درختان قطور نیز داده شود ، می بایست دهانه و ارتفاع پل را به نحوی انتخاب نمود که به هنگام وقوع سیلاب ها ، عبور سنگ های غلتان و درختان ریشه کن شده از زیر پل امکان پذیر بوده و دهانه پل را مسدود ننمایند . مسدود شدن دهانه پل ها در زمان سیلاب باعث ورود خسارات فراوان به پل و راه خواهد شد . نظیر این خسارات در محور کرج چالوس زیاد مشاهده شده است ، از جمله به هنگام وقوع سیلاب در حوالی آبادی پل خواب (نزدیک دریاچه سد کرج ) در اثر غلتیدن سنگ های کوه و مسدود شدن دهانه یکی از پل ها و حرکت آب بر روی سطح راه و اطراف آن خسارات زیان باری به ساختمان های اطراف جاده وارد آمد و مرگ تعداد زیادی از مسافران را سبب گردید .
قیمت فایل فقط 12,000 تومان